
Noul terminal va fi in portul Le Havre si va exploatat de compania TotalEnergies, gigantul francez al hidrocarburilor care investeste masiv in gazul natural lichefiat.
Este o sursa de aprovizionare cu gaz, care permite renuntarea la coductele terestre prin care vin gaze naturale din Rusia. Va fi un terminal flotant, in Le Havre, prin care se va putea importa gaz natural lichefiat. Concret, infrastructura va consta in doua unitati plutitoare de regazificare, apartinand TotalEnergies, care vor permite injectarea, in reteaua nationala, a aproximativ 5 miliarde de metri cubi gaze naturale, cea ce inseamna 60 la suta din gazul importat de Franta din Rusia, in 2021. Terminalul va fi functional in septembrie anul viitor.
Razboiul din Ucraina a declansat tensiuni energetice grave intre Occident si Moscova, care utilizeaza gazul ca arma geopolitica si a scazut mult livrarile. Exista temeri ca le va opri de tot la iarna. Dependenta in mare masura de gazul rusesc, Europa se afla intr-o cursa contra cronometru pentru gasirea unor alternative de aprovizionare.
In acest context, liderii europeni incearca sa incheie contracte cu alte tari exportatoare, Qatar, de exemplu. Dar distantele geografice impun transportul sub forma GNL – gaz natural lichefiat – pe cale maritima. Expertii spun ca si in cazul in care Europa rezolva lipsa gazului rusesc prin importurile de GNL, tarifele pentru industrie si pentru consumatorul casnic vor ramane ridicate, intrucat regazificarea e o procedura destul de scumpa.
Franta are deja 4 terminale pentru GNL, iar cel din Le Havre va asigura in jur de 10 la suta din consumul anual. Francezii conteaza pe gaz lichefiat din Norvegia, Algeria, Qatar, SUA, Nigeria, Angola si Egipt.
SUA
Presedintele american Joe Biden a promis ca va livra Europei 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate pana la sfarsitul anului. Expertii spun insa ca e mai mult un joc de imagine; gazul american nu reprezinta nici 10 la suta din cel importat de europeni inaint de inceperea razboiului din Ucraina.
QATAR SI ALGERIA
Cele doua tari sunt intens curtate de europeni, fiind extrem de bogate in gaze naturale. Europenii importa din Algeria in jur de 11 la suta din gazul consumat. Dar algerienii avertizeaza ca nu pot, pe termen scurt, sa mareasca volumul de gaz exportat.
NORVEGIA
Norvegia e un furnizor traditional si de incredere. Europenii importa cam 20 la suta din gazul de consum din Norvegia. Tara scandinava si-a ajustat productia pentru a compensa, pe cat posibil, lipsa gazului din Rusia.
Manuela