.

Finlanda vrea să atragă mai mulți lucrători străini pentru a atenua criza demografică

testare masina second hand
Distribuie prietenilor tai!

Considerată “cea mai fericită ţară din lume”, Finlanda încearcă să atragă muncitori străini pentru a-şi atenua criza demografică, în condiţiile în care se confruntă cu una dintre cele mai importante penurii de forţă de muncă din Europa.

“Este recunoscut la scară largă că avem nevoie de un număr impresionant de persoane”, a declarat Saku Tihveräinen, recrutor la agenţia Talented Solutions, “pentru a ajuta la acoperirea costurilor generate de îmbătrânirea populaţiei”.

În timp ce majoritatea ţărilor occidentale se confruntă cu o demografie oscilantă, puţine simt efectele la fel de mult ca Finlanda.

Ţara nordică numără deja 4 seniori cu vârsta peste 65 de ani pentru fiecare 10 persoane apte de muncă, iar acest raport va creşte la unul pentru două persoane până în 2030, plasând-o înaintea tuturor ţărilor din lume, cu excepţia Japoniei.

Potrivit autorităţilor de la Helsinki, ţara nordică cu 5,5 milioane de locuitori va avea nevoie de o migraţie netă pozitivă de 20.000 până la 30.000 de persoane în fiecare an pentru a-şi menţine serviciile publice şi îngrijirile geriatrice la niveluri de excelenţă, acoperind în acelaşi timp deficitul iminent al cheltuielilor cu pensiile.

Interesant:   Prima dată la casa de amanet? Iată 5 întrebări pe care să le pui

Profesioniști din Sănătate și experți IT

Charles Mathies, cercetător în domeniul educaţiei şi migraţiei la Academia din Finlanda, este unul dintre experţii consultaţi de programul guvernamental “Talent Boost”, care timp de patru ani îşi propune să facă Finlanda ţara cea mai atractivă din lume, în parte printr-o serie de programe de recrutări locale.

Printre lucrătorii vizaţi se numără profesioniştii din domeniul sănătăţii spanioli, metalurgişti slovaci, experţi în IT şi experţi maritimi ruşi, indieni sau filipinezi.

Pe hârtie, Finlanda, un pionier al egalităţii de gen, promite ca visele să devină realitate prin serviciile sale publice eficiente, nivelul scăzut al criminalităţii şi al inegalităţilor, toate încununate cu un nivel ridicat de încredere în autorităţi. Însă, pe lângă limba sa complicată şi clima aspră, ţara nordică suferă, de asemenea, în mod paradoxal, de accesul adesea dificil pe piaţa muncii pentru străini, ceea ce duce la o proporţie semnificativă de plecări după câteva luni.

Confruntate cu cea mai mare lipsă de muncitori calificaţi în rândul ţărilor OCDE, unele start-up-uri finlandeze au decis să facă echipă pentru a recruta străini, a declarat Shaun Rudden de la compania de livrări Wolt.

Interesant:   VinziCasa.ro: Soluția Ideală pentru Agenții Imobiliari
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.