.

Filo-rusul Dodon, demis din funcția de președinte al Moldovei

Distribuie prietenilor tai!

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea din funcție a președintelui Republicii Moldova, filo-rusul Igor Dodon. Mișcarea a avut după ce ieri Parlamentul de la Chișinău a votat-o în funcția de premier pe pro-europeana Maia Sandu. Curtea a examinat sesizarea depusă de către un grup de deputaţi privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova, a notat instanța de la Chișinău. Funcția de președinte interimat al Republicii Moldova este preluată de Pavel Filip, care semnează decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

În baza articolelor 85 alin.(1), 135 alin. (1) lit. f) şi 140 din Constituţie şi a Hotărârii Curţii Constituţionale  nr. 13 din 8 iunie 2019, Curtea Constituţională a emis următorul aviz:

“Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens.

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari

În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Uniunea Europeană a îndemnat la calm, după deciziile luate de Parlamentul de la Chişinău şi în contextul evoluţiilor ulterioare, potrivit unei declaraţii semnate de purtătoarea de cuvânt a Comisiei.

Potrivit presei de la Chișinău, Igor Dodon și familia sa s-au refugiat pe teritoriul Ambasadei Rusiei din Republica Moldova și a petrecut noaptea la hotelul din curtea reprezentanței diplomatice.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.