Pentru unii e un salt urias tehnologic in simplificarea vietii de zi cu zi, pentru altii, un cosmar si inca o dovada a prezentei Big Brother in viata noastra. Indiferent de opinii, cert este ca acest mod de a face plati devine tot mai raspandit in intreaga lume.
Primul cip electronic implantat sub piele a fost injectat in 1998. Kevin Warwick, profesor universitar in Anglia, a devenit astfel primul om din lume caruia i s-a implantat un cip in brat. Firma care a deschis acest drum – Walletmore – sustine ca are in prezent 500 de dlienti. Exista clipuri video, tutoriale si toate informatiile pentru a explica faptul ca e un demers simplu, fara riscuri. Tehnologia folosita este NFC (Near Field communication), aceeasi din plata fara contact pe care o putem face cu ajutorul smartphon-ului.
Asemenea microcipuri injectate sub piele nu reprezinta niciun pericol pentru sanatate – sustin unii experti, tinand cont ca sunt folosite de ani de zile in cazul animalelor. “Sunt niste mici obiecte statice” – – afirma Steven Northam, profesor la Universitatea Winchester din Marea Britanie.
Dar dincolo de chestiunile medicale, nu putine voci spun ca cipul sub piele e o forma de control si ca cei care au acces la informatie vor stii totul despre noi: unde suntem, ce vorbim etc.
“E o noua cale de control, manipulare si supunere. Cine detine aceste informatii ? Cine le controleaza ? E etic sa implantam cipuri in corpul oamenilor, asa cum facem in cazul animalelor” – se intreaba Nada Kakabadse, profesor la Henley Business school, tot din Marea Britanie.
Din tabara anti sunt si cei care atrag atentia ca, practic, beneficiile sunt nule. Nu se castiga decat cateva secunde la casa, cand se achita cumparaturile. Pentru cateva secunde, ne putem sacrifica libertatile ?
Manuela