In sfarsit, a venit caldura, soarele arde cu putere. Dar pe masura ce vara si-a intrat in drepturi, creste si riscul de a avea de suferit din cauza caldurilor excesive.
Cele doua pericole in zilele toride sunt epuizarea provocata de caldura si insolatia. In ambele cazuri trebuie sa luam masuri urgente. Iata cateva recomandari.
Ce este epuizarea provocata de caldura
Expunerea prelungita la soare si la temperaturi ridicate ne afecteaza organismul si putem intra in starea de extenuare cauzata de caldura. Este o stare diferita de insolatie si e mai putin severa. Primul semn este durerea de cap. Daca va e cald, v-ati inrosit la fata, sunteti transpirati si va miscati mai lent ca de obicei, suferiti de epuizare provocata de canicula. In forme mai grave, pot sa apara ameteala, lesinul si voma. Prima masura care trebuie luata este adapostirea la umbra, intr-un loc racoros. De asemenea, cine sufera de epuizare provocata de caldura trebuie sa bea imediat apa la temperatura moderata. Evitati cafeaua si alcoolul. De asemenea, ajuta purtarea unor haine racoroase si chiar usor umede.
Insolatia
Insolatia e mult mai grava decat epuizarea provocata de caldura si, netratata, poate provoca afectiuni serioase. Poate duce chiar la deces. Practic, tot organismul se inflameaza, iar temperatura corpului poate urca pana la 40 de grade, mai ales in cazul celor ce au facut miscare sau sport in soarele arzator. Astfel, sistemul de reglare a temperaturii nu mai functioneaza si nu mai transpiram in caz de insolatie. Pentru ca nu se mai racoreste prin transpiratie, corpul se incinge. Simptomele cele mai frecvente sunt pierderea constientei, ameteala, voma, diaree. La primele semne de insolatie, pacientul trebuie dus imediat la umbra. Apoi trebuie chemata ambulanta. Pacientul trebuie tinut pe o parte pana la venirea echipajelor medicale.
Manuela