Uleiul de masline este foarte sanatos, dar trebuie sa tinem cont ca are punctul de afumare foarte scazut, deci nu e potrivit pentru a gati sau a praji la temperaturi ridicate.
In cazul in care lasam uleiul de masline sa ajunga la temperaturi ridicate, acesta poate deveni toxic, urmare a formarii unor compusi daunatori.
Avantajele consumului de ulei de masline
Uleiul de masline e bogat in antioxidanti si acizi grasi saturati sanatosi. Antioxidantii ne protejeaza organismul de radicalii liberi cauzati de stresul oxidativ, care poate duce la anumite boli, cum ar fi diabetul, afectiunile cardiologice, atacuri vasculare si chiar la unele tipuri de cancer.
Uleiul de masline e bun la gatit ?
Multi experti cred ca expunerea la temperatura mare modifica proprietatile intrinsece ale grasimilor si uleiurilor. Uleiul de masline, in special, are un punct de afumare scazut. Punctul de afumare inseamna nivelul de la care uleiul incepe sa fumege. Daca aduce uleiul de masline in punctul de afumare, compusii utili, cum ar fi polifenolii, se transforma in substante potential daunatoare.
Cu toate acestea, chiar daca uleiul de masline nu e ideal pentru a praji la temperaturi ridicate, poate fi totusi folosit la gatitul la temperaturi mai scazute, astfel incat continutul de nutrienti sa fie pastrat.
Care tip de ulei de masline e cel mai bun pentru gatit ?
Chiar si pentru prepararea mancarii la temperatura mai mica, e important sa intelegem tipul de ulei, in functi de cum e extras si procesat. Cel mai bun ulei de masline e cel extra virgin. Urmeaza uleiul virgin si, a treia categorie, uleiul de masline rafinat. Studiile arata ca uleiul de masline extra virgin are un punct ridicat de afumare, deci e sigur pentru gatit, inclusiv pentru prajeli in tigaie.
Manuela