
Tot mai multe tari europene fac provizii de gaze naturale pentru lunile de iarna. Italia a anuntat un set de masuri initiale pentru a umple depozitele, dupa ce compania Eni a anuntat scaderea livrarilor din Rusia – fenomen ce are loc de mai bine de o saptamana.
Stocarea gazului natural a devenit o prioritate in Europa, intrucat gigantul rus Gazprom inchide treptat robinetul spre tarile UE.
De asemenea, populatia e indemnata sa consume mai putina energie, tinand cont ca Rusia a oprit complet gazul spre unele tari, iar spre alti clienti a redus semnificativ volumul.
Italia e dependenta de gazul din Rusia in proportie de 40 la suta. Guvernul promite ca pana in noiembrie instalatiile de stocare vor fi pline la cel putin la 90 la suta din capacitate. Deocamdata, nivelul proviziilor de gaze naturale e undeva la 55 la suta. Compania Eni de furnizare a gazelor naturale a anuntat ca cererea de livrari, adresa Gazprom, a fost doar partial confirmata. De o saptamana, Italia primeste de la rusi mai putin gaz decat cere.
Engie, compania din Franta, sustine ca nu are dificultati, desi prin conducte nu mai vine nici macar un metru cub de gaz rusesc. “In prezent, nu avem dificultati in a ne aproviziona clientii. Grupul Engie duce o politica de diversificare a surselor sale de gaz. Alti furnizori, de exemplu Algeria sau Norvegia, si-au accelerat livrarile” – precizeaza Cécile Prévieu, director-general Engie.
Si Germania si Olanda fac deja stocuri. Grecia ramane aproape o saptamana fara gaze din Rusia intrucat la conducta TurkStream se fac lucrari de intretinere.
Italia se afla printre tarile europene care doresc o plafonare a pretului la gaze la nivelul Uniunii Europene, insa discutiile politice la Bruxelles pe aceasta tema treneaza de luni de zile.
Intoarcerea la carbune
In conditiile unei penurii tot mai accentuate de gaze naturale, foarte multe tari din UE se intorc la carbune si redeschid vechile centrale pe carbune. In aceasta situatie sunt Germania, Austria, Grecia, Italia.
Manuela