.

Europa si problema gazului rusesc

Distribuie prietenilor tai!

Europenii vor sa renunte complet la importurile de gaz rusesc pana in 2027. Dar este acest lucru posibil? De exemplu, firma petroliera germana OMV are contract cu gigantul rus Gazprom pana in 2040.

Necesarul de gaz al Uniunii Europene a fost importat, in 2023, in proportie de 8 la suta din Rusia. Este o scadere dramatica. In 2021, inainte de razboiul din Ucraina, procentul era de 40 la suta. Aceasta scadere a fost determinata de reducerea consumului de gaz, la nivelul Uniunii Europene, precum si de importurile de gaz natural lichefiat – GPL – din alte zone ale lumii.

Austriecii si Gazprom, parteneriat pana in 2040

Inainte de invazia din Ucraina, Austria importa 80 la suta din necesarul de gaz din Rusia. Doi ani mai tarziu, austriecii raman dependenti de gazul rusesc. In ianuarie 2024, 97 la suta din gazul importat de Austria provenea din Rusia, chiar daca, in privinta volumului importat, se inregistreaza scaderi. Austria pur si simplu nu se poate desprinde de parteneriatul cu rusii. Asta pentru ca, in 2018, compania OMV – in care statul austriac detine o treime din actiuni – a incheiat cu gigantul rus Gazprom un contract pana in 2040. Contractul contine o clauza prin care OMV e obligat sa plateasca livrarile, fie ca vrea sa primeasca gazul, fie ca il refuza.

Interesant:   5 prevederi pe care angajatorii trebuie să le includă în contractul individual de muncă

Detaliile contractului sunt secrete si toata lumea se intreaba cum va putea Austria sa respecte termenul de oprire totala a importurilor de gaz din Rusia, stabilit pentru 2027. “Guvernul afirma ca se pregateste sa abandoneze total gazul rusesc pana in 2027, dar nu poate da raspunsuri concrete privind modul in care OMV ar iesi din acest contract fara sa plateasca Gazprom sume considerabile” – a declarat Gerhard Mangott, profesor la Universitatea Innsbruck, specialist in Rusia.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.