Potrivit unui nou raport GLOBSEC (centru de studii globale de securitate) există un decalaj clar între Europa de Vest și Europa de Est în ceea ce privește rezistența sistemelor lor de sănătate și capacitatea acestora de a face față amenințărilor viitoare.
Romania Bulgaria, Polonia, Letonia, România și Slovacia se află la coada listei. Dintre cele zece țări cel mai prost clasate, opt se află în Europa Centrală sau de Est, in privinta nivelului de pregatire pentru crize medicale si al asigurarii de servicii eficiente. La polul opus se afla tarile nordice, plus Austria si Germania.
Raportul arata ca niciun sistem de sănătate nu a ieșit nevătămat din pandemia COVID-19, dar unele țări fac mai mult decât altele pentru a se pregati în fața provocărilor viitoare, inclusiv a crizelor potențiale din domeniul sănătății și a problemelor latente care vor apărea ca urmare a îmbătrânirii populației Europei.
Aceste disparități regionale ar putea avea consecințe grave în viitor, conform raportului GLOBSEC.
Ca regulă generală, țările care cheltuiesc mai mult pentru asistența medicală tind să obțină rezultate mai bune decât cele care investesc mai puțin.
Dar autorii au observat că, chiar și în țările cu venituri ridicate, există disparități în funcție de statutul urban sau rural și de alți factori socioeconomici.
„Presiunea economică exercitată de pandemia COVID-19 a exacerbat aceste probleme în multe țări, punând o presiune suplimentară asupra bugetelor de sănătate deja restrânse”, au spus ei.
Manuela