Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a dovedit ca e rupt de realitate si a lasat toate aspectele Schengen in seama Internelor, fara sa se concentreze si in plan diplomatic asupra acestei chestiuni atat de sensibile.
Bogdan Aurescu a negociat politic problema primirii noastre in spatiul Schengen prea putin sau chiar deloc cu marile cancelarii, pentru a convinge tarile reticente – in cazul de fata, Austria si Olanda – sa-si schimbe punctul de vedere. Sau pentru a convinge vocile influente – Germania si Franta – sa le convinga pe reticente.
In momentul in care a devenit clar ca Austria se va opune primirii Romaniei si Bulgariei in Schengen, si presedintele Klaus Iohannis, care are printre prerogative politica externa, trebuia sa se implice mai mult si sa fie insistent. Atat Iohannis, cat si Aurescu au lasat in seama ministrului de Interne, Lucian Bode, naveta diplomatica la Bruxelles si Viena, pentru a incerca sa salveze situatia. Un alt personaj cheie care nu pare sa fi fost constient de miza Schengen este ambasadorul Romaniei in Austria, Emil Hurezeanu. In afara unei scrisori lungi si lacrimogene, trimisa in ceasul al 12-lea presedintelui Austriei, Hurezeanu a fost cvasiabsent. Chiar si acest gest a fost facut de amorul artei: presedintele Austriei nu are nicio putere in deciziile guvernului si, in general, in nimic.
Dar ce-au facut Iohannis si Aurescu ? Au aruncat toata pisica la Interne, neglijand complet faptul ca, pe langa aparatura de frontiera si statistici privind migratia, elementul politic e crucial. Ba chiar au permis intretinerea unor false asteptari legate de ziua de 8 decembrie.
Iar acum, parca trezit din somn, Aurescu face pe eroul. Da un comunicat dur, in care condamna ferm pozitia Austriei si chiar o convoaca pe ambasadoarea Austriei pentru a-i inmana un protest.
Daca ar avea onoare, ar demisiona. Asa cum fac antrenorii, dupa ce echipa pierde meciuri importante. Or Romania a pierdut unul dintre cele mai importante meciuri din ultimii 7-8 ani.
Manuela