Eșec al ministrului de externe al UE la Moscova

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O vizită criticată de mass-media europene a șefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, la Moscova. Însuși fostul oficial spaniol a recunoscut la sosire că este foarte îngrijorat de refuzul autorităţilor ruse de a se angaja într-un dialog “mai constructiv” cu Uniunea Europeană (UE) şi i-a îndemnat pe liderii europeni “să tragă consecinţe”, ce ar putea include sancţiuni.

“Autorităţile ruse nu au vrut să profite de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. Este regretabil şi va trebui să tragem consecinţe. (…) Le va reveni statelor membre să decidă următoarele etape şi da, acestea ar putea include sancţiuni”, a declarat Borrell într-un mesaj postat pe contul său de Twitter la revenirea de la Moscova.

“Am revenit la Bruxelles cu profunde îngrijorări în ceea ce priveşte perspectivele dezvoltării societăţii ruse şi alegerile geostrategice ale Rusiei”, a scris Borrell. “Întrevederea mea cu ministrul (rus Serghei) Lavrov şi mesajele transmise de autorităţile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că (relaţiile dintre) Europa şi Rusia sunt în derivă. Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

Interesant:   Grecia a prelungit carantina până pe 16 martie

Justificările lui Borell

Josep Borrell îşi justifică misiunea prin necesitatea de “a-i întâlni pe alţii în propria lor ţară, chiar în momentul când evenimente negative au loc, pentru a ne permite să evaluăm mai bine situaţiile cu care ne confruntăm şi măsurile pe care ar trebui să le luăm”. “Prefer aceasta în loc să rămân reactiv şi să aştept ca lucrurile să se întâmple. Dacă vreţi o lume mai sigură mâine, trebuie să acţionăm azi cu hotărâre şi să fim gata să ne asumăm riscuri”, a conchis el.

Europa a criticat vehement decizia unui tribunal rus, în această săptămână, de a-l condamna la aproape trei ani de închisoare pe activistul anticorupţie în vârstă de 44 de ani, precum şi represiunea împotriva manifestanţilor pro-Navalnîi care a dus la arestarea a peste 10.000 de persoane în ultimele săptămâni.

Moscova a anunţat expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Rusia i-a acuzat pe diplomaţii respectivi că au participat la mitinguri “ilegale” pe 23 ianuarie în sprijinul lui Navalnîi. Ţările UE au negat ferm orice vină din partea lor.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.