.

Erdogan transformă Sfânta Sofia în moschee

Distribuie prietenilor tai!

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri deschiderea fostei bazilici Sfânta Sofia de la Istanbul pentru rugăciuni musulmane, după ce un tribunal i-a anulat acesteia statutul de muzeu, deschizând astfel calea pentru transformarea ei în moschee. ‘S-a decis că Sfânta Sofia va fi plasată sub administrarea Diyanet (Autoritatea pentru afaceri religioase) şi va fi redeschisă rugăciunilor’, a anunţat preşedintele Erdogan într-un comunicat postat pe Twitter. Potrivit presei, Erdogan a semnat un decret în acest sens. Consiliul de Stat turc a aprobat vineri cererea înaintată de mai multe asociaţii, anulând astfel o decizie guvernamentală ce data din 1934 şi care conferea bazilicii Sfânta Sofia statutul de muzeu.

Biserica Ortodoxă Rusă şi guvernul Greciei au reacţionat la decizia Ankarei, adoptată vineri, de a deschide calea pentru transformarea bazilicii Sfânta Sofia din Istanbul în moschee. Erdogan a postat un decret în acest sens pe contul său de Twitter la doar o oră după ce cea mai înaltă instanţă administrativă turcă a anulat decretul guvernamental din 1934 care a transformat clădirea în muzeu. Biserica Ortodoxă Rusă şi-a exprimat vineri regretul că “îngrijorarea” a “milioane de creştini” nu a fost înţeleasă de Turcia, care a deschis calea transformării fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul în moschee. “Constatăm că îngrijorarea a milioane de creştini nu a fost înţeleasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii ruse, Vladimir Legoida, citat de Interfax. “Pacea şi concilierea între religii sunt probleme extrem de fragile şi complexe şi care nu pot suporta decizii nechibzuite şi pur politice”, a adăugat el. Autorităţile ruse şi Patriarhia Moscovei îşi exprimaseră deja luni profundele nelinişti cu privire la intenţiile turce faţă de bazilica Sfânta Sofia. Patriarhul rus Kirill a denunţat astfel “orice tentativă de a umili sau de a impieta moştenirea spirituală milenară a Bisericii de la Constantinopol”, a cărei principală moştenitoare, împreună cu Grecia, se consideră Moscova. “O ameninţare la adresa Sfintei Sofia este o ameninţare faţă de întreaga civilizaţie creştină”, a adăugat el, invitând Ankara la “prudenţă”.

Interesant:   Cutremur puternic in Taiwan

Kremlinul a afirmat, la rândul său, că Sfânta Sofia are o “valoare sacră” pentru ruşi, apreciind totodată că problema transformării sau nu a lăcaşului ţine de “afaceri interne ale Turciei”. Guvernul grec a calificat vineri drept “provocare faţă de lumea civilizată” decizia justiţiei turce, care deschide calea transformării în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.