.

Erdogan a pierdut Istanbulul. Începutul sfârșitului pentru dictator

Distribuie prietenilor tai!

Candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP, de opoziţie) Ekrem Imamoglu a câștigat Primăria Istanbulului după ce a obţinut 54% din voturi la alegerile municipale desfăşurate duminică. Contracandidatul său, fostul premier Binali Yildirim, susţinut de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, a primit 45%.
Imediat după ce au fost anunţate primele rezultate, Yildirim şi-a recunoscut înfrângerea și președintele Erdogan l-a felicitat pe câştigător.
Alegerile pentru primăria metropolei turce s-au repetat după ce formaţiunea aflată la putere, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a contestat victoria lui Imamoglu la scrutinul din 31 martie, care a fost în cele din urmă anulat de autoritatea electorală.
În martie, Imamoglu câştigase cu un avans mult mai mic, de numai 0,16%, adică doar 13.000 de voturi în faţa lui Yildirim, faţă de peste 700.000 duminică, conform cifrelor prezentate de CNN Turk. Imamoglu a fost primar timp de 18 zile, înaintea anulării rezultatelor.
AKP şi predecesorii acestuia au deţinut primăria Istanbulului timp de 25 de ani, iar înfrângerea este apreciată ca o lovitură pentru preşedintele Erdogan, şi el fost primar al oraşului.
Prezenţa la urne în rândul celor 10,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Istanbul a fost de 84,42%. Presa scrie că înfrângerea în scrutinul repetat de la Istanbul reprezintă începutul sfârșitului pentru președintele turc.
“Alegerea nu reprezintă doar o victorie mare pentru Imamoglu, dar şi un semnal de avertisment pentru liderul ţării: Erdogan nu mai este invincibil. El şi-a început ascensiunea în 1994, când a devenit primar al Istanbulului. După 25 de ani, aceste alegeri locale ar putea marca începutul sfârşitului său politic. Mai presus de toate, acest scrutin este o victorie a democraţiei oprimate din Turcia. Erdogan a limitat sistematic drepturi, a subminat separarea puterilor şi şi-a intimidat oponenţii politici”, scrie presa.

Interesant:   Premierul slovac, impuscat ieri de un scriitor, e in coma indusa
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.