Cercetatorii inca nu au reusit sa inteleaga modul in care actioneaza noul coronavirus, care se extinde rapid in China. Focarul epidemiei este regiunea Wuhan, din centrul tarii, dar apar noi cazuri si in alte provincii, precum si in tarile vecine.
In doar doua zile au aparut inca 139 de cazuri de pneumonie, totalul fiind de aproape 250. Doi chinezi au murit, iar alti cativa sunt in stare critica. Expertii britanici cred insa ca regimul de la Beijing cenzureaza informatiile si, cel mai probabil, numarul imbolnavirilor e mult mai mare, in jur de 2000, in acest moment.
Mai multe tari au luat masuri speciale pe aeroporturi; se face un screening al pasagerilor veniti din zona de focar. Au fost descoperite doua cazuri in Thailanda si unul in Japonia. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca noul coronavirus din China s-ar putea raspandi la nivel mondial si a indemnat spitalele din intreaga lume sa se pregateasca pentru acest scenariu.
Un virus misterios
Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoaca boli diverse, de la raceala banala la SARS. Simptomele sunt diverse: febra, dificultati respiratorii, greturi, varsaturi, insuficienta renala, si, in unele cazuri se poate ajunge la deces. Unele dintre aceste virusuri se transmit usor de la o persoana la alta, altele, nu.
Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atat de puternic precum SARS, care a ucis mii de oameni acum 10 ani.
Riscul unei epidemii de proportii e foarte mare
Tinand cont ca pe 25 ianuarie e Anul Nou Chinezesc, cand are loc cea mai mare deplasare de mase de oameni din lume, este posibil ca epidemia sa se extinda rapid. Zeci de milioane de chinezi calatoresc la rude pentru a sarbatori anul nou lunar, iar aceste miscari de populatie pot duce la extinderea masiva a coronavirusului.
Manuela