.

Elvetienii, “gunoierii” spatiului

Distribuie prietenilor tai!

Primul “camion de gunoi” destinat spatiului cosmic va fi elvetian. Vehiculul ClearSpace-1 va fi lansat in 2025 si va avea misiunea de a strange deseurile spatiale.

Agentia Spatiala Europeana a acordat suma de 86 de milioane de euro unui start-up din Elvetia, care construieste un vehicul “camion de gunoi”. ClearSpace-1 seamana cu o mana gigantica, avand patru brate metalice, care apuca reziduurile spatiale.

Spatiul cosmic e plin de gunoaie

Pe 10 februarie 2009, satelitul comercial american Iridium 33 s-a ciocnit cu satelitul militar rusesc Kosmos 2251, la o viteza de aproape 42.000 de kilometri pe ora. Cei doi sateliti s-au dezintegrat in peste 600 de bucati de metal, pulverizandu-se cu o viteza de 20 de ori mai mare decat cea a glontului. Si acum resturi din cei doi sateliti intrati in coliziune plutesc prin spatiu.

Este primul accident de acest tip despre care s-a vorbit, dar cu siguranta ca au mai fost si altele. Unele vehicule spatiale sunt distruse deliberat. Rusii, americanii, chinezii si indienii si-au distrus in spatiu cel putin cate un satelit propriu, in decursul unor experimente. Iar exploziile au dus la aparitia de mii de bucatele de vehicule spatiale, care pot pune in pericol navele care orbiteaza in spatiu, inclusiv Statia Spatiala Internationala.

Acum cativa ani, cativa cercetatori elvetieni s-au gandit sa curete spatiul de deseuri. Asa a luat fiinta, anul trecut, un start-up, care a reusit sa convinga Agentia Spatiala Europeana ca vehiculul sau e cel mai bun pentru curatenie. Suma alocata e record pentru agentie – 86 de milioane de euro. Elvetienii au avut concurenta serioasa, din partea unor companii gigant. Dar au iesit invingatori.

ClearSpace-1 va fi lansat in 2025, la bordul rachetei europene Vega. Bratele vor captura deseurile, iar apoi “camionul de gunoi” reintra pe orbita, iar frictiunea va provoca arderea si astfel spatiul ramane un pic mai curat si mai sigur.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.