.

Ecouri in presa straina despre cea mai mare baza NATO, gazduita de Romania

Distribuie prietenilor tai!

“NATO isi construieste “cea mai mare baza militara din Europa”: o amenintare la adresa Rusiei?” – se intreaba publicatia belgiana 7sur7.

In Romania, au inceput lucrarile la ceea ce se preconizeaza a fi cea mai mare baza militara NATO din Europa. Este vorba despre un oras complet echipat, care poate sa gazduiasca pana la 10.000 de militari si familiile acestora. Ar trebui ca Rusia sa fie ingrijorata? Publicatia 7sur7 a stat de vorba cu fostul colonel NATO Roger Housen.

Unde va fi amplasata aceasta noua baza?

Aceasta va fi amplasata in estul Romaniei, mai exact la Mihail Kogalniceanu, unde este deja stabilita o baza aeriana romaneasca. Pozitionata la 10 kilometri de litoralul Marii Negre si la 100 de kilometri de granita cu Ucraina, aceasta se afla vizavi de Crimeea anexata, unde Rusia isi desfasoara in mod activ flota din Marea Neagra si detine o baza logistica pentru operatiunile sale militare. Prin urmare, este o locatie strategica de prima mana.

Interesant:   Moldova si Ucraina au inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana

Cum va arata baza?

Noua baza se va intinde pe aproximativ 2.800 de hectare, echivalentul a peste 4.000 de terenuri de fotbal, ceea ce o va face cea mai mare baza militara NATO din Europa din punct de vedere al suprafetei. Ea va oferi cazare permanenta pentru 10.000 de soldati si familiile acestora. Pe langa facilitatile militare, vor fi construite, de asemenea, crese, scoli, magazine, centre sportive si un spital. Costul total al proiectului este estimat la 2,5 miliarde de euro.

Lucrarile de infrastructura sunt in curs de desfasurare, inclusiv dezvoltarea drumurilor de acces si instalarea retelelor de electricitate. Constructia unei noi piste de aterizare, paralela cu cea existenta, va incepe in curand. De asemenea, este planificata dezvoltarea pentru a include cai de rulare suplimentare, zone de parcare si facilitati pentru diferite tipuri de aeronave, inclusiv hangare pentru intretinerea aeronavelor, simulatoare si depozite de combustibil si munitie.

Fostul colonel Roger Housen subliniaza importanta strategica a acestei noi baze. “Ca parte a desfasurarii consolidate a NATO in Europa de Est, baza va fi un punct de sprijin important”, explica el. “NATO isi consolideaza considerabil prezenta in tarile baltice, in Polonia si in Romania. Regiunea din sud-estul Europei, in special zona Marii Negre, devine din ce in ce mai importanta, avand in vedere rolul sau in conflictul dintre Rusia si Ucraina.”

Interesant:   Biden, un cadavru politic

Potrivit lui Roger Housen, baza aeriana americana de la Ramstein din Germania, care este, de asemenea, folosita de NATO, avand in vedere numarul de instalatii – cazarmi, poligoane de tragere, zone de antrenament – precum si sediul central de pe acest amplasament, pare in mod clar mai importanta decat viitoarea baza din Romania. In ceea ce priveste cartierul general al NATO din Napoli, desi are o suprafata mai mica, importanta sa pentru regiunea mediteraneana este, fara indoiala, cel putin la fel de mare.”

“Zonele de antrenament ale SUA de la Grafenwöhr din Germania si tabara de antrenament germana de la Bergen-Hohne sunt mult mai mari. Cu toate acestea, in ceea ce priveste NATO in sine, acesta va fi intr-adevar cel mai mare amplasament din punct de vedere al suprafetei”, adauga Roger Housen.

Ingrijorat de Moscova?

“Da si nu”, modera din start fostul colonel. “Nu, pentru ca NATO nu are nicio intentie de a ataca Rusia. Nici prezenta sporita a Aliantei in Europa de Est nu este un indiciu al acestei intentii. Ceea ce vrea NATO este sa-l descurajeze si sa-l descurajeze pe Putin de la orice actiune care ar putea ameninta stabilitatea Europei de Est”.

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari

Cu alte cuvinte, Moscova nu are de ce sa se teama. Cu exceptia cazului in care nu depaseste o linie rosie si ataca o tara NATO. In acest caz, baza NATO isi va dovedi valoarea.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.