Avand in vedere cresterea ingrijoratoare a cazurilor de rujeola, precum si numarul mare de spitalizari in sectiile de pediatrie si boli infectioase al copiilor infectati, Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel national, pentru a face posibila vaccinarea copiilor cu varsta cuprinsa intre 9 si 11 luni, precum si recuperarea celor nevaccinati sau cu schema de vaccinare incompleta.
In acest moment, se inregistreaza aproape 2.000 de cazuri la nivel national, in 29 de judete.
De asemenea, Ministerul Sanatatii va derula o campanie de informare a parintilor, impreuna cu medicii de familie, pentru o mai buna aderenta la programul de vaccinare.
Rujeola este o boala infectioasa, care se transmite cu usurinta mai ales la copiii nevaccinati, iar, uneori, evolutia este grava si pot aparea complicatii.
Acoperirea vaccinala cu prima doza, la nivel national, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situandu-se pe un trend descrescator de mai mult de 10 ani.
Recenta adoptare a Strategiei Nationale de Vaccinare are in vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sanatatea publica, produse de bolile prevenibile prin vaccinare.
Numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romznia raportate de la 01.01.2023 pană la data
de 30.11.2023 este 1855. S-au înregistrat cazuri de rujeolă in 29 de judete si in Municipiul Bucuresti.
In saptamana 24.11 – 30.11.2023, cele mai multe cazuri s-au inregistrat in judetul Brasov – 69 – urmat de Municipiul Bucuresti, cu 59 de cazuri.
Rujeola este o infectie a tractului respirator, care se raspandeste in tot corpul. Simptomele includ febra mare, tuse, secretii nazale si eruptie pe tot corpul.
Manuela