.

Dumitru Prunariu, la 40 de ani de la zborul primului român în Spațiu

Distribuie prietenilor tai!

România celebrează 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiul cosmic prin conferinţe, expoziţii şi evenimente ştiinţifice în Bucureşti şi în ţară, prin intermediul Fundaţiei Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu, între 14 şi 22 mai.

“Aniversarea zborului meu este un motiv pentru a marca ceea ce a realizat până acum România şi ceea ce realizează acum şi perspectivele ei în domeniul spaţiului cosmic”, a declarat Dumitru Prunariu în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Romanian Space Agency (ROSA).

Dumitru Prunariu a spus că evenimentul este deosebit nu doar pentru el, ci şi pentru întreaga comunitate aerospaţială şi pentru România.

Un zbor istoric

Dumitru Prunariu a afirmat că, prin participarea sa la un zbor cosmic, România a devenit al 11-lea stat din lume care a avut proprii cosmonauţi, iar el a devenit al 103-lea din lume care a zburat în spaţiul cosmic.

“Zborul cosmic ca experienţă umană a fost unic, şi acum mai am anumite trăiri în momente aniversare, şi acum când se apropie data lansării parcă mai simt fiorul acela pe care l-am avut când racheta purtătoare a plecat de pe platforma 17 a cosmodromului Baikonur şi în 8,50 minute m-a plasat, alături de partenerul meu de zbor Leonid Popov, pe orbită circumterestră, la o altitudine de aproximativ 200 de kilometri iniţiali şi învârtindu-ne în jurul Pământului cu 28.000 de kilometri pe oră. Experienţa ştiinţifică a fost şi ea deosebită, asamblarea în spaţiul cosmic a echipamentelor care au fost concepute de specialiştii noştri, construite de ei, testate special pentru a face faţă condiţiilor speciale de transport şi funcţionare în spaţiul cosmic (…), funcţionarea în condiţii de imponderabilitate, chiar cu nivel crescut de radiaţii în spaţiul cosmic, toate acestea au fost pentru mine o experienţă unică, care, desigur, ne aşteptăm ca într-un viitor previzibil să fie repetată”, a mai spus Prunariu.

Interesant:   Metodele de calcul al distantelor rutiere si importanta acestui calcul
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.