Organizatia Mondiala a Sanatatii nu considera ca focarele de variola maimutei, aparute in afara Africii, fac necesara vaccinarea in masa, dupa modelul COVID, intrucat masuri ca asigurarea igienei si comportament sexual prudent sunt suficiente pentru a opri raspandirea bolii.
Richard Pebody, seful echipei OMS care se ocupade agentii patogeni de risc ridicat, a declarat ca stocurile de vaccin si de antivirale sunt relativ limitate in acest moment. Pe de alta parte, Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA a anuntat ca va livra doze de vaccin Jynneos pentru cazurile de variola maimutei. De asemenea, guvernul german a anuntat ca ia in calcul posibilitatea vaccinarii impotriva variolei maimutei, iar Marea Britanie a recomandat vaccinarea unor angajati din sanatate.
Autoritatile din Europa si America de Nord investigheaza peste 100 de cazuri suspecte si confirmate de infectare cu acest virus. Este cea mai mare raspandire a bolii in afara Africii, unde variola maimutei e endemica.
OMS: urmarirea contactelor si izolarea
Masurile pentru controlul raspandirii bolii sunt urmarirea contactelor si izolarea. Oficialul OMS a declarat ca, asa cum se stie, nu e un virus care se raspandeste foarte usor, iar pana acum nu a provocat cazuri grave. „Vaccinurile folosite pentru combaterea variolei maimutei pot avea efecte secundare semnificative” – precizeaza oficialul OMS. Specialistii inca nu stiu cum a ajuns variola maimutei sa se extinda in Europa, SUA si Canada. Nu pare sa fie vorba despre vreo mutatie, spun expertii. „E vorba de comportament sexual lipsit de riscuri, igiena corespunzatoare, spalatul regulat al mainilor, lucruri de genul acesta, care vor contribui la limitarea transmiterii virusului” – a declarat oficialul OMS. Majoritatea, dar nu toti cei diagnosticati cu variola maimutei, sunt barbati care au intretinut relatii sexuale tot cu barbati. Aproape niciunul dintre cazurile confirmate nu are istoric de calatorie in Africa.
Manuela