Comisia Europeana restrictioneaza drastic cantitatea de asa-numite “substante chimice vesnice” din alimente, care sunt daunatoare sanatatii.
Este vorba despre patru “substante chimice vesnice” din alimente, care prezintă un pericol pentru sanatate. Se numesc ”substante chimice vesnice” intrucat compozitia lor chimica nu le permite sa se descompuna in mod natural. Acestea vor fi restrictionate incepand cu 2023, a anuntat Comisia Europeana. Concret e vorba despre sulfonat de perfluoroctan – PFOS, acid perfluorooctanoic – PFOA, acid perfluorononanoic – PFNA si acid perfluorohexan sulfonic – PFHxS.
Aceste substante pot avea efecte negative asupra sistemului imunitar, dezvoltarii fetusului si a nou-nascutului, precum si asupra colesterolului.
De asemenea, sunt utilizate intr-o gama variata de produse prevazute cu un invelis rezistent la apa si pete, cum ar fi tigai pentru gatit, pelerine de ploaie, covoare si spuma pentru stingerea incendiilor. Utilizarea lor pe scara larga si faptul ca rezista si nu se descompun au dus la contaminarea extinsa a mediului.
”Facem inca un pas pentru a spori nivelul de siguranta alimentara in Uniunea Europeana si de a-i proteja mai bine pe cetateni de substantele chimice nocive”– a declarat comisarul european pentru Sanatate, Stella Kyriakides.
Manuela