Daca ai fost de curand diagnosticat cu depresie, cu siguranta iti amintesti cum ai intrebat specialistul ce anume a cauzat aceasta boala. De la ce a pornit? Si in mod cert prima pe lista de posibile cauze a fost dezechilibrul chimic de la nivelul creierului. N-ai retinut denumirile substantelor chimice care sunt prea multe sau prea putine in creierul tau si poate ca nici nu e important sa le cunosti dupa nume. Dar ce nu ti s-a spus este ca, desi dezechilibrul este prezent, nu este niciodata cauza principala a bolii si nici prima. Este posibil ca el sa fi aparut pe masura ce se instala boala, deci sa nu fie deloc o cauza ci o consecinta, care laolalta cu celelalte aspecte ale vietii tale sa te fi expus la boala.
Un complex de cauze ale depresiei
Daca te gandesti serios la viata ta, iti dai seama ca au fost aspecte pe care le puteai controla daca ai fi stiut ca-ti fac rau. Dar ca au fost si unele pe care oricat te-ai fi straduit, n-ai fi reusit sa le schimbi. De exemplu, daca ai fi stiut ca alcoolul, drogurile sau energizantele te imping catre depresie poate nu le-ai mai fi consumat. Stiai tu ca bine nu au cum sa-ti faca, dar sigur depresia nu era pe lista ta de posibile consecinte. Alte lucruri, precum genetica mostenita de la parinti, traumele suferite sau anumite medicamente recomandate chiar de medici, nu aveai cum sa le gestionezi. Nici daca ai fi fost expert in medicina. Stiai ca si izolarea si singuratatea contribuie la instalarea depresiei? Mai ales daca starea aceasta dureaza o perioada mai indelungata. Tu credeai probabil ca statul in “banca ta” iti prinde bine desi stiai ca noi oamenii suntem fiinte sociale si avem nevoie sa socializam – fie si ocazional.
Acesta este contextul perfid in care se instaleaza boala. Practic, orice lucru caruia nu i-ai dat importanta este intors impotriva ta. Si uite asa apare si sentimentul de vinovatie – ca cireasa de pe tort! Fix cand nu aveai nevoie de asa. Iar aceasta te macina sufleteste si contribuie la adancirea depresiei.
Autoanaliza
Iata deci un complex de factori care rezulta din viata ta, din felul cum te-ai raportat la evenimentele trecute si care sunt pusi in carca unor substante chimice de la nivelul creierului, numite neurotransmitatori. Sunt inca putine studii pentru a putea spune cu siguranta ca dezechilibrul chimic nu este o cauza ci o consecinta, dar are logica, nu-i asa? Merita sa-ti faci o autoanaliza din care sa rezulte ce anume ai mostenit de la parinti, care sunt traumele care te-au afectat mult, ce anume puteai schimba (si inca mai poti) si ce anume ti s-a servit “la pachet”.
Psihoterapia Scurta Strategica
De fapt, asa incepe si recuperarea ta din boala – cu raspunsurile la aceste intrebari si supravegherea unui specialist (psihoterapeut). Daca pana acum nici n-ai vrut sa auzi de psihoterapie, pentru ca stiai tu ca e o chestie care dureaza ani de zile si costa mult, e bine, multe lucruri s-au schimbat. Exista si forme terapeutice rapide care conduce in putine sedinte pacientul la recuperare si-l “inarmeaza” ca sa combata boala actuala si eventualele recaderi. Una dintre formele rapide si eficiente de psihoterapie este terapia scurta strategica. Foloseste-o, te va ajuta sa scapi repede de boala definitiv.