Potrivit grupului minier care a facut descoperirea zacamintelor, ar fi vorba despre cea mai mare rezerva de pamanturi rare, cunoscuta in Europa. Momentul descoperirii e esential: Europa e tot mai ingriorata de dependenta sa de China, in materie de pamanturi rare.
Zacamantul se afla in regiunea miniera Kiruna, in nordul Suediei si ar contine peste un milion de tone de oxizi de pamanturi rare. Firma miniera care a facut descoperirea precizeaza ca e doar o estimare, valoarea exacta nu a fost cuantificata inca.
Metalele denumite pamanturi rare reprezinta un grup de 17 elemente extrem de importante, socotite critice, pentru asamblarea a aproximativ un sfert din tehnologia actuală – de la telefoane mobile, componente de calculator si motoare electrice pana la tehnologii precum baterii electrice, armament sofisticat si turbine eoliene. China e liderul incontestabil : de acolo vin aproximativ 97 la suta din pamanturile rare utilizate in intreaga lume.
“Pana la exploatarea acestui zacamant mai este inca un lung drum de parcurs. Ne asteptam sa dureze cativa ani studierea zacamantului si a conditiilor de exploatare profitabila si durabilă” – atentioneaza compania miniera LKAB. Jan Mostrom, directorul grupului minier, a declarat ca este cel mai mare zacamant cunoscut de elemente de pamanturi rare din Europa si ar putea deveni un element vital pentru productia de materii prime esentiale, absolut cruciale pentru tranzitia ecologica.
“Electrificarea, autosuficienta si independenta UE fata de Rusia si China vor incepe in mină” – a afirmat, la randul sau, vicepremierul si ministrul Economiei si Energiei din Suedia, Ebba Busch.
Manuela