.

Deputatii europeni sustin infiintarea unui portofel digital european

Distribuie prietenilor tai!

Este o idee controversaata, fiind vorba despre un portofel european pentru autentificarea si accesarea serviciilor publice si private si pentru stocarea, partajarea si semnarea electronica a documentelor.

In rezolutia adoptata de Parlamentul European se atrage atentia ca portofelul trebuie utilizat pe baza voluntara. Insa mai multe asociatii pentru drepturile omului afirma ca de la voluntariat se va ajunge, indirect, la obligativitate. Exact ca pe vremea vaccinarii, cand initial liderii europeni spuneau ca vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie pentru ca mai apoi nevaccinatii – sau netestatii – sa nu aiba dreptul sa intre nici macar intr-un mall. Asadar, ori de cate ori vedem expresia pe baza voluntara, trebuie sa fim circumspecti.

Noul cadru de identitate digitala va oferi cetatenilor europeni acces transfrontalier digital la serviciile publice esentiale – se arata in rezolutie.

Potrivit regulamentului adoptat de europarlamentari, acest nou portofel de identitate digitala va permite cetatenilor sa se identifice si sa se autentifice online fara a fi nevoie sa recurga la furnizori comerciali – o practica care ridica probleme de incredere, securitate si confidentialitate.

Interesant:   Ecouri in presa straina despre cea mai mare baza NATO, gazduita de Romania

Portofoliul european va fi utilizat pe baza de voluntariat. In timpul negocierilor, deputatii europeni au obtinut prevederi menite sa protejeze drepturile cetatenilor si sa promoveze un sistem digital incluziv prin evitarea discriminarii persoanelor care aleg sa nu foloseasca portofelul digital.

Legea prevede „semnaturi electronice calificate” gratuite pentru utilizatorii portofelelor europene, care sunt cele mai de incredere, si care au aceeasi calitate juridica ca o semnatura olografa, precum si interactiuni intre portofele, pentru a imbunatati fluiditatea schimburilor digitale.

Datorita unui „tablou de bord de confidentialitate”, utilizatorii vor putea avea control deplin asupra datelor lor si vor putea solicita stergerea datelor lor, conform prevederilor Regulamentului general privind protectia datelor (GDPR).

Raportorul Romana Jerković (S&D, HR) a declarat: „Aceasta legislatie isi propune sa imputerniceasca cetatenii, oferindu-le control deplin asupra utilizarii si partajarii datelor lor. imputernicire si un mijloc de promovare a incluziunii in era digitala.”

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.