
Cercetatorii de la Universitatea Chicago considera ca e nevoie de teste clinice pentru a vedea daca vitamina D poate reduce posibilitatea infectarii COVID-19.
Americanii au facut un studiu si au constatat ca exista o legatura intre deficitul de vitamina D, numita si “vitamina soarelui”, si riscul infectarii cu virusul SARS-COV-2. Potrivit studiului, pacientii cu deficit de vitamina D, avand un nivel mai mic de 20ng/ml, sunt aproape de doua ori mai predispusi sa se infecteze cu COVID-19, comparativ cu pacientii care au un nivel normal.
“Vitamina D este importanta pentru buna functionare a sistemului imunitar, iar suplimentele de vitamina D pot reduce riscul infectiilor virale de tract respirator” – a declarat coordonatorul studiului, dr.David Meltzer. Cercetatorii americani spun ca e nevoie de masurarea nivelului de vitamina D mai ales in cazul persoanelor cu risc ridicat de infectare, iar autoritatile trebuie sa intensifice campaniile prin care sa explice populatiei cat de important e aportul de vitamina D, cu atat mai mult cu cat e un supliment ieftin si la indemana tuturor.
Simptomele deficientei de vitamina D
Printe simptomele cel mai des intalnite in cazul persoanelor care au deficit de “vitamina soarelui” figureaza : oboseala, dureri de oase, slabiciune musculara, crampe sau spasme musculare, tulburari de dispozitie. Ne putem “alimenta” cu vitamina D prin expunerea la soare, cand razele ultraviolete intra in contact cu pielea, prin suplimente si alimentatie.
Alimentele cu continut de vitamina D sunt cod, somon, lapte si iaurt, carne de vita, cereale, portocale, galbenusul de ou.
Manuela