.

Decizie fara precedent la Vatican

Distribuie prietenilor tai!

Vaticanul isi deschide o parte din arhivele secrete

“Biserica nu se teme de istorie”, declara Papa Francisc

Suveranul Pontif a anuntat ca peste un an Vaticanul va permite cercetatorilor accesul la arhivele secrete in care se afla documente referitoare la actiunile intreprinse de Papa Pius al XII-lea in perioada Holocaustului.

Evreii cer de zeci de ani sa vada documentele Vaticanului

Papa Pius al XII-lea a condus lumea catolica din 1939 pana in 1958, o perioada istorica extrem de complicata. Nenumarati istorici evrei il acuza pe Papa Pius ca a inchis ochii la ororile Holocaustuluisi nu a luat niciodata atitudine. Vaticanul insa intotdeauna a combatut aceasta idee, spunand ca Suvernaul Pontif a actionat discret, in culise, pentru a salva evrei. Daca ar fi fost mai vehement, in mod public, Pius risca sa agraveze situatia catolicilor din zonele Europei ocupate de nazisti, sustine Vaticanul.

Pius al XII-lea, un papa controversat

A fost numit “Papa lui Hitler” (e titlul unei carti celebre) pus la zid pentru ca nu ar fi condamnat public, niciodata, in termeni directi, actiunile nazistilor. Aceasta teorie insa a aparut tarziu. In 1944, Papa Pius al XII-lea era laudat de rabinul Ierusalimului pentru sprijinul dat evreilor. Si alti lideri ai comunitatilor mozaice din Europa aveau, la vremea aceea, cuvinte de lauda pentru Suveranul Pontif. Printre altele, se spune ca a dat ordin sa fie emise mii de certificate de botez catolic, pentru evrei. In plus, mii de evrei au fost ascunsi in manastirile catolice din Italia. Prin anii 60 propaganda sovietica, speriata de influenta Vaticanului in viata politica, a lansat campania de demonizare a lui Pius al XII-lea.

Interesant:   Razboiul din Ucraina schimba rutele heroinei catre UE

Cercetatorii spera ca in martie, anul viitor, cand se vor deschide parte din arhivele secrete ale Vaticanului, se va clarifica rolul Papei in cea mai neagra perioada a istoriei Europene.

 

M.V.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.