.

De ce nu poate Israelul sa invinga gruparea terorista Hamas?

Distribuie prietenilor tai!

Incearca sa raspunda la aceasta intrebare un articol din Jerusalem Post, care aminteste ca cea mai mare nemultumire a opiniei publice e legata de incapacitatea guvernului de a invinge Hamas si de a-i elibera pe ostatici.

Desi Israelul a mobilizat practic resurse nelimitate si a lansat o ampla operatiune militara in Gaza si a trimis trupe terestre, gruparea terorista Hamas e inca in picioare. Amintim ca Hamas a intreprins o operatiune fulger pe 7 octombrie, anul trecut, patrunzand pe teritoriul Israelului. Au murit mii de oameni, multi schingiuiti si torturati, si cateva sute au fost luati ostatici.

Hamas inca detine controlul asupra retelei de tuneluri din Gaza, are o structura de comanda bine pusa la punct, are capacitatea de a mobiliza luptatori si de a-i tine pe ostatici in subteran.

Nimeni nu credea ca cea mai puternica armata din regiune, care anterior invinsese tari puternice, in decurs de o saptamana, nu va putea elimina o organizatie terorista locala.

Interesant:   Val de scumpiri incepand cu 1 iulie

De ce nu a fost invinsa organizatia Hamas?

The Jerusalem Post noteaza ca raspunsul il reprezinta tunelurile. In subteran, Hamas detine suprematia. Toate celelalte avantaje ale Hamas – activitatea in centre populate (spitale, scoli, moschei etc) au fost inlaturate, insa activitatea teroristilor in tuneluri nu a fost semnificativ afectata de operatiunea militara israeliana – atrage atentia publicatia israeliana. Daca nu exista reteaua de tuneluri subterane, probabil ca razboiul din Gaza s-ar fi terminat inca din octombrie 2023. Si armata israeliana dispue de tuneluri operationale, dar nu sunt permanent populate si nu sunt asa bine organizate ca cele ale Hamas. Cu alte cuvinte, Israelul controleaza ce e la suprafata, dar subteranul ramane al gruparii Hamas. Interventia militarilor israelieni in tuneluri este foarte riscanta. Nu pot fi trimise in subteran efective militare numeroase. Exista riscul ca militarii sa ramana captivi acolo. Israelul dispune de tehnica militara de filme de science-fiction, insa nu si de echipamente potrivit pentru interventii in subteran.

Interesant:   „Pepenele românesc” – ampla operatiune de verificare demarata de guvern

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.