Rezumat:
Într-o lume dominată de vizual, nu este de mirare că avem tendința de a ne suprasolicita ochii. Astfel, efectuarea unui control oftalmologic periodic este cu atat mai importanta. Oftalmologii, medici specializați în sănătatea ochiului, sunt singurii care pot identifica cu acuratețe și corecta problemele de vedere. Mulți oameni consideră că mersul la medicul oftalmolog este necesar doar când vederea slăbește și avem nevoie de ochelari, însă controalele de rutină ajută la descoperirea a numeroase probleme, dintre care unele grave, care pot avea un impact puternic asupra acuității vizuale și a vieții de zi cu zi. Descoperă în continuare care sunt principalele motive pentru care este important să mergem periodic la un control oftalmologic.
Controalele oftalmologice ne ajută să performăm
Problemele de vedere pot îngreuna receptarea unui text scris, înțelegerea unor imagini și reacțiile necesare desfășurării unor activități. În plus, cresc efortul psihic și accentuează oboseala. Astfel activitățile profesionale sau de altă natură devin mai greu de dus la capăt. Pentru copii, impactul deficiențelor de vedere este și mai mare. Școala, inclusiv online, presupune acuitate vizuală, iar dacă acesta este afectată, performanțele educaționale ale copilului scad. Un examen anual reprezintă singurul mod prin care te poți asigura că fiul sau fiica ta nu are probleme oculare care îi afectează activitatea școlară, sportivă sau de altă natură.
Miopia este tot mai răspândită
Miopia se manifestă ca vedere neclară la distanță. Numărul persoanelor diagnosticate cu miopie este tot mai mare, iar multe dintre acestea sunt copii. Pe lângă factorul genetic, specialiștii afirmă că reducerea timpului petrecut afară este principala cauză a acestei afecțiuni (Dolgin The myopia boom). Cu cât miopia se instalează mai devreme, cu atât șansele de agravare sunt mai semnificative. În plus, crește riscul de a dezvolta alte boli grave mai târziu în viață, ca glaucomul, cataracta și desprinderea retinei. Controlul oftalmologic ajută la încetinirea evoluției miopiei și la prevenirea problemelor grave de mai sus.
Glacucomul evoluează fără simptome
Glaucomul este o afecțiune caracterizată prin degradarea fibrelor nervului optic. Dintre toate bolile care pot afecta ochii, aceasta este cea mai “tăcută”. Rareori persoanele afectate de glaucom manifestă simptome la debutul afecțiunii, iar când devin conștienți de existența ei este prea târziu. Fără tratament sau operație, glaucomul poate duce la orbire. Consultul oftalmologic periodic este singura modalitate prin care putem identifica la timp boala și factorii favorizanți, ca hipertensiunea oculară.
Controlul oftalmologic periodic ajută la detectarea unor afecțiuni grave
Știai că mulți oameni descoperă că au diabet, hipertensiune sau un nivel ridicat de colesterol în sânge la cabinetul medicului oftalmolog? Ochii au fost deseori considerați oglindă a sufletului, dar ei sunt și o fereastră către sănătatea corpului. Vasele de sânge din retină sunt un bun indicator al stării întregului sistem vascular. Iar diabetul, hipercolesterolemia și hipertensiunea se reflectă în anumite schimbări specifice la nivelul vaselor retinei.
Orice persoană care are diabet sau care prezintă risc de a dezvolta această boală trebuie să meargă anual la medicul oftalmolog. Diabetul poate afecta ochii până la orbire, astfel că administrarea tratamentului adecvat la timp este deosebit de importantă.
Testele de vedere nu înlocuiesc consultul oftalmologic
Frecvent, oamenii consideră că dacă au trecut un test de vedere, ca cel necesar permisului de conducere, nu au nevoie de un control amănunțit al ochilor. Testele de vedere măsoară doar acuitatea vizuală, fiind un indicator doar în cazul în care problemele sunt grave sau evidente. Doar un consult oftalmologic poate stabili dacă ochiul este sănătos sau dacă prezintă semne de boală.
Controlul oftalmologic periodic este necesar oricărei persoane, indiferent dacă manifestă simptome de afectare oculară sau nu. Detectarea timpurie a unei probleme la nivelul ochilor permite medicului să o trateze cu ajutorul unor pastile pentru afecțiuni oftalmologice sau prin intermediul altei forme de tratament.
Referințe:
Dolgin, Elie. “The Myopia Boom.” Nature News, Nature Publishing Group, 18 Mar. 2015, www.nature.com/news/the-myopia-boom-1.17120.
Nelson, Jennifer. “What You Need to Know About the Standard Ophthalmic Exam.” Healthline, Healthline Media, 30 Apr. 2021, www.healthline.com/health/standard-ophthalmic-exam#exam-frequency.