Cel putin 9 morti si peste 800 de raniti – este bilantul, inca provizoriu, al cutremurului violent care a avut loc in Taiwan in noaptea de marti spre miercuri.
Este cel mai mare seism care zguduie insula in ultimele decenii. Magnitudinea a fost de 7,2, iar epicentrul in largul coastelor taiwaneze. In regiunea muntoasa Hualien, mai putin populata decat restul, nenumarate cladiri s-au inclinat in urma seismului. Au avut loc peste 130 de replici, in doar cateva ore, multe dintre ele destul de puternice, ceea ce a dus inclusiv la inchiderea metroului din Taipei. 50 de oameni, aflati in drumetie intr-un parc national, sunt dati disparuti. Nu se mai poate lua legatura cu ei, mai ales ca retelele de telefonie mobila nu au functionat ore intregi.
“A fost foarte puternic. Simteam ca se darama casa pe mine” – povesteste Chang Yu-lin, 60 de ani, angajat al unui spital din Taipei, capitala Taiwanului, citat de agentia Reuters.
Imaginile prezentate de televiziuni arata echipe de interventie care s-au chinuit ore intregi sa evacueze oamenii din cladirile afectate. S-au produs mai multe alunecari de teren, care au blocat soselele si drumurile de acces spre zonele cele mai afectate.
Normele stricte din constructii si o buna pregatire a populatiei in caz de catastrofe naturale par sa fi permis evitarea unei catastrofe majore in Taiwan. Insula e lovita frecvent de cutremure.
In unele prefecturi din Japonia, precum si in Filipine, a fost declansata alerta de tsunami – valuri uriase – imediat dupa seism, dar apoi a fost ridicata. Alimentarea cu energie electrica a fost restabilita dupa cateva ore, iar autoritatile de la Taipei precizeaza ca cele doua centrale nucleare nu au avut de suferit in urma miscarii telurice.
Este cel mai violent seism care loveste Taiwanul dupa cel din 1999 (magnitudine 7,6), in care au murit 2400 de oameni si 50.000 de cladiri s-au prabusit.
Manuela