Bebelușii sunt mult mai sensibili decât adulții, în mare parte din cauza sistemului lor imunitar încă nedezvoltat, care nu le poate oferi protecție completă împotriva tuturor factorilor agresivi din exterior. De aceea, ei au nevoie de o curățare corespunzătoare, și aici nu ne referim doar la băițe. Va trebui să cureți și nasul și urechile celui mic.
Însă, cum te asiguri că vei face acest lucru în mod corect? Ține cont de câteva sfaturi și, astfel, vei reuși să îți menții bebelușul cât mai curat și sănătos.
Curățarea nasului bebelușului
Nasul copilului trebuie să fie în permanență curat, pentru ca micuțul să poată respira fără probleme. Bebelușii nu își pot sufla nasul, așa că este important ca părinții să realizeze curățarea periodică a acestuia. Ai putea observa și cum copilul strănută sau tușește, semne care nu indică neapărat o răceală, ci faptul că s-au acumulat secreții în nasul micuțului și, astfel, acesta le elimină.
Poți realiza curățarea nasului cu ser fiziologic. Așază bebelușul într-o parte și picură substanța dintr-o fiolă în nara de sus, până când aceasta este complet curată. Apoi, fă același lucru și pentru cealaltă nară. Până la 6 luni, poți folosi 3 ml de ser fiziologic, după 6 luni poți trece la 5 ml, iar după vârsta de un an cantitatea optimă este de 10 ml.
Este recomandat să realizezi curățarea nasului înainte de mesele micuțului, pentru ca acesta să se poată hrăni corespunzător. Dacă este prezentă o cantitate mare de secreții, poți folosi o pompiță specială pentru a le aspira. Spray-urile nazale cu ser fiziologic sunt și ele o opțiune, dar doar după vârsta de 6 luni.
Curățarea urechilor bebelușului
Urechile bebelușului acumulează extrem de puțină ceară înaintea vârstei de un an, iar acestea au și capacitatea de autocurățare. În schimb, este recomandat ca părinții să usuce bine urechile copilului și să se asigure că nu a rămas apă în interior, pentru a preveni apariția otitei sau a altor afecțiuni.
Pentru acest procedeu, se pot folosi bețișoare de urechi, însă doar din cele speciale pentru bebeluși. Acestea au porțiunea din bumbac mai mare și nu pot fi introduse adânc în ureche, astfel că nu există riscul de a produce leziuni. Scopul acestora este strict pentru a elimina apa în exces din urechi și nu ceara.
Absorbția apei se poate realiza și cu ajutorul unui prosop moale din bumbac. Pentru a face acest lucru, bebelușul va trebui așezat pe o parte, iar urechea sa va trebui tamponată ușor cu ajutorul prosopului. Apa va ieși mai ușor dacă vei apăsa pe acea porțiune a urechii dinspre obraz. Odată ce te-ai asigurat că prima este curată, poți repeta procedura pentru cealaltă.
Micuțul tău trebuie să fie cât mai curat pentru a se menține sănătos și a se apăra de germeni și alți factori exteriori agresivi. Folosește întotdeauna produse dedicate îngrijirii nasului și urechilor bebelușului, pentru a evita eventualele leziuni și a te asigura că acestea sunt curățate în mod corespunzător. Astfel, copilul tău va rămâne vioi și se va putea dezvolta în mod armonios.