Rezumat:
Purtarea lentilelor de contact poate fi o optiune convenabila pentru corectia vederii, dar este important sa iei in considerare anumite masuri, pentru a evita problemele care pot aparea pe durata utilizarii. Folosirea solutiilor corecte de curatare si igienizare, inlocuirea la timp, dar si pastrarea unei igiene optime sunt cateva dintre modalitatile prin care poti scapa de situatiile neplacute, mentinand sanatatea ochilor si a vederii. La primele semne ale unui disconfort ocular, consultul optometric este necesar.
Urmeaza instructiunile optometristului
Urmeaza intotdeauna instructiunile optometristului in ceea ce priveste purtarea si ingrijirea lentilelor de contact. Acestea sunt deosebit de importante pentru a evita complicatiile si pentru a asigura o vedere clara si confortabila. Nerespectarea instructiunilor poate duce la infectii oculare, deteriorarea lentilelor si alte situatii neplacute.
Nu doar modalitatea de manipulare a lentilelor de contact si igiena personala, ci si curatarea si dezinfectarea regulata a dispozitivelor sunt masuri esentiale. Pe piata exista solutii pentru lentile de contact diverse. Pentru a te asigura ca folosesti un produs corect pentru nevoile tale este bine sa discuti cu optometristul despre acest lucru, inainte de achizitie.
Spala-ti intotdeauna mainile, inainte de manipularea lentilelor
Igiena mainilor este o regula de baza, dar care poate fi deseori neglijata, ducand la transferul de bacterii de pe maini pe lentile. Asadar, este necesar ca mainile sa fie spalate bine cu apa si sapun, inainte de a atinge lentilele de contact.
Riscurile asociate cu nerespectarea igienei mainilor, inainte de a manipula lentilele de contact, sunt numeroase si pot duce la complicatii serioase. Infectiile oculare sunt cele mai comune, dar si cele mai periculoase, deoarece pot determina in cazuri deosebite pierderea vederii.
Curata lentilele in mod regulat
Procesul de curatare a lentilelor nu este complicat, dar necesita o atentie deosebita.
- Totul incepe cu spalarea corecta a mainilor inainte de manipularea lentilelor;
- Apoi, se scoate lentila de contact si se plaseaza in palma;
- Se adauga cateva picaturi de solutie de curatare. Lentila se freaca usor cu varful degetului, incercand sa se evite contactul cu unghiile;
- Dupa curatare, lentila se clateste cu solutie de curatare din nou, iar apoi se plaseaza in recipientul pentru lentile, care trebuie si el umplut cu produsul aferent;
- Lentilele nu trebuie uscate la aer, ci pastrate in recipientul lor special, pentru a preveni deteriorarea.
Solutia de curatare recomandata de optometrist este conceputa special pentru a curata, dezinfecta si a pastra lentilele in conditii optime. Spre exemplu, solutia de curatare si intretinere lentile de contact Zenoptic este potrivita pentru toate lentilele moi, inclusiv cele din silicon-hidrogel.
Respecta programul de inlocuire
Lentilele de contact sunt proiectate sa fie utilizate pentru o anumita perioada de timp, dupa care pot incepe sa acumuleze depuneri de proteine si alte substante care pot provoca disconfort si pot duce la infectii sau alte complicatii ale ochilor.
Exista diferite tipuri de lentile de contact, fiecare avand un program specific de inlocuire. Lentilele de contact zilnice, de exemplu, sunt proiectate pentru a fi purtate o singura zi si apoi aruncate. Acestea sunt o optiune excelenta pentru persoanele cu ochi sensibili sau pentru cele care nu doresc sa se ocupe de curatarea si stocarea lentilelor. Lentilele saptamanale sau lunare trebuie curatate si depozitate in fiecare noapte si inlocuite la sfarsitul perioadei specificate. Sunt si lentile de contact ce pot fi purtate o perioada anume fara a fi scoate de la ochi, dar la finalul acesteia trebuie inlocuite.
Fara apa sau substante chimice pe lentile
Apa si substantele chimice pot avea un impact semnificativ asupra lentilelor de contact, de la usoare iritatii oculare pana la deteriorarea acestora si aparitia infectiilor grave ale ochilor. Apa, inclusiv cea de la robinet sau din piscina, poate contine microorganisme si bacterii care pot adera la lentilele de contact. Pe langa riscul de infectie, apa poate distorsiona si forma lentilelor de contact. Acest lucru poate face purtarea lentilelor de contact inconfortabila si poate duce la vedere neclara.
Substantele chimice pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra lentilelor de contact. Produsele de curatare, produsele de ingrijire a parului si alte substante chimice pot deteriora lentilele de contact sau pot provoca iritatii oculare.
Lentilele de contact sunt individuale
Asa cum lentilele de contact sunt personalizate, si produsele de curatare si igiena sunt specifice tipului de dispozitiv medical utilizat. Ai solutie pentru intretinerea lentilelor de contact Renu Multiplus ce poate fi folosita pentru hidratarea, curatarea, clatirea, dezinfectarea si pastrarea doar a lentilelor de contact moi.
Fiecare persoana are un mediu ocular unic, cu o anumita forma, dimensiune si cu caracteristici microbiologice. Lentilele de contact sunt produse personalizate, adaptate nevoilor specifice ale fiecarui individ. Acest lucru inseamna ca lentilele nu pot fi utilizate la comun. În plus, utilizarea lentilelor de contact ale altei persoane altcuiva poate duce la probleme de vedere.
Respectand aceste sfaturi si avand grija de lentilele tale de contact in mod adecvat, poti reduce semnificativ riscul de aparitie a problemelor legate de purtarea lor. Poti beneficia, totodata, de corectia vederii si de confortul oferit de aceste produse. Daca intampini orice disconfort sau simptome neobisnuite in timpul purtarii lentilelor de contact, este important sa consulti imediat optometristul, pentru evaluare si tratament!