.

Cum să economisești bani pentru a trăi mai bine

person-holding-coin-1602726
Distribuie prietenilor tai!

Acum, odată cu venirea acestei crize sanitare cu care se confruntă întreg mapamondul, ne-am dat seama cu toții cât de important este să ai anumite fonduri de siguranță, de care să te folosești în perioade mai sumbre. Și cum să deții aceste fonduri dacă nu economisind bani?

Iată de ce, în articolul de față, ne-am gândit să îți prezentăm câteva moduri prin care vei putea economisi bani pentru a trăi mai bine. Și nu doar financiar. De ce spunem asta? Citește în continuare și vei afla.

Vezi care este bugetul tău

În primul rând, pentru ca al nostru exercițiu să fie unul cât mai exact, te-am sfătui să îți creezi un buget personal, pentru a vedea exact unde te situezi din punct de vedere financiar.

Așadar, ia o foaie de hârtie și un pix (sau dacă te descurci mai bine în utilizarea calculatorului, deschide un fișier de tip Excel) și notează-ți într-o coloană toate intrările și în alta toate ieșirile monetare dintr-o lună.

La capitolul „Intrări” poți introduce salariul, precum și celelalte venituri pe care le încasezi – bonusuri, prime, chirii, drepturi de autor și așa mai departe.

În ceea ce privește „Ieșirile”, acestea vor putea fi catalogate în două grupe:

  • Cheltuieli esențiale, unde poți aminti chiria sau rata pentru creditul ipotecar, întreținerea, curentul, gazele, apa, telefonia mobilă și/ sau fixă, internetul și mâncarea
  • Cheltuieli la care poți renunța, unde se încadrează achiziția de haine noi, ieșirile în oraș, excursii, înnoirea mobilierului sau a electrocasnicelor etc.
Interesant:   5 prevederi pe care angajatorii trebuie să le includă în contractul individual de muncă

De ce spunem că este foarte important să îți creezi un astfel de buget? Pentru că doar așa, notând într-o listă toate plățile și veniturile, vei putea afla exact dacă nu cumva cheltui sume mai mari decât încasezi. Crede-ne când îți spunem că de multe ori se întâmplă acest lucru, fără a ne da seama.

Setează-ți niște ținte reale

Dacă îți este în general greu să strângi bani de la o lună la alta, nu va fi un lucru simplu să începi acum, deodată, să îți mărești economiile. Pentru a te ajuta, îți sugerăm să îți setezi anumite ținte, la care visezi de mult.

Întreabă-te „De ce vreau să pun bani deoparte?”. Spre exemplu, poate că îți dorești să scapi mai repede de creditul ipotecar, să îți schimbi mașina sau să pleci într-o vacanță în străinătate cu persoana iubită.

Setarea unei ținte reale, realizabile, te va ajuta să îți mărești economiile. Și nu doar atât. Când vei fi reușit, într-un final, să îți atingi obiectivul, te vei simți extrem de împlinit și vei dori să aduni mai mulți bani, pentru împlinirea altor vise.

Fă-ți un plan monetar

Decide-te la o anumită sumă pe care dorești să o economisești în fiecare lună. Nu contează că vorbim de 100 lei sau 1000 lei. Fiecare bănuț pus deoparte, va ajuta la creșterea economiilor.

Nu rămâi cu nici un leu la final de lună pe care să îl poți economisi? Folosește următoarea strategie: în momentul în care îți este virat salariul, scoate direct din cont suma asupra căreia te-ai decis să o strângi de la o lună la alta și depune-o într-un alt cont, de care să nu te atingi.

Interesant:   Precizari privind programul Rabla pentru utilaje agricole

Crede-ne că vei adapta cheltuielile în consecință, în special cele ne-esențiale și vei supraviețui. Iar economiile tale vor crește.

Creează-ți un fond de siguranță

OK, ai urmărit sfaturile noastre de până acum și ai reușit să aduni anumite sume din salariile lunare. Ce faci cu ele? Păi, în primul rând, trebuie să îți asiguri un fond de siguranță.

Fondul de siguranță reprezintă anumite sume la care ai acces imediat, atunci când situația o cere și de care să te poți folosi în cazul unor urgențe financiare.

Majoritatea specialiștilor financiari sugerează că astfel de fonduri ar trebui să fie suficient de mari, încât să îți poată asigura traiul pentru minim trei luni fără venituri (mulți cresc această limită inferioară la șase luni sau chiar un an).

Credem că tare ar fi fost util dacă în perioada în care ne aflăm, mai mulți oameni ar fi avut astfel de plase de siguranță cu ajutorul cărora să combată efectele crizei.

Consumă mai puțin

Trăim într-o societate de consum și, în special noi, românii, suntem campioni la a cumpăra mai mult decât strictul necesar. Este simplu de înțeles, întrucât suntem un popor vesel și iubitor.

Ne place să avem mese îmbelșugate, pline cu câte trei feluri de mâncare, aperitive, gustări dar ai idee cât de mare este risipa alimentară în țara noastră? Îți zicem noi: statistic, anul trecut am aruncat peste 130 kg mâncare per individ. Iar toată această mâncare a costat bani.

Interesant:   Precizari privind programul Rabla pentru utilaje agricole

Consumând mai puțin, nu doar că vei economisi anumite sume, vei ajuta și planeta, dar și organismul tău. În mod cert știi deja că cel mai utilizat cuvânt de către nutriționiști este „cumpătare”, atunci când vine vorba de obiceiurile alimentare.

Ia credite fără dobândă

Suntem siguri că, indiferent cât de bine ți-ai face calculele și cât de atent ai fi la bugetul personal, mai devreme sau mai târziu, tot vei avea nevoie urgentă de anumite sume, poate nu foarte mari de bani.

Ei bine, în astfel de situații, te sfătuim să apelezi la credite fără dobândă. Da, există astfel de soluții financiare și nu, nu sunt țepe, cum ar crede unii.

Practic, aceste credite sunt oferite de către multe dintre IFN-urile de la noi, au scopul de a atrage clienți noi către produsele oferite. Ele sunt disponibile doar celor care nu au mai apelat la creditorii respectivi în trecut și doar o singură dată.

Dar ai mare grijă atunci când aplici pentru un astfel de împrumut. Dacă depășești termenul de rambursare chiar și cu o singură zi, vei avea de plătit nu doar dobânda întreagă pentru perioada de creditare, ci și dobânzi penalizatoare.

Sperăm că articolul acesta te-a ajutat să îți faci o idee despre cum și de ce ar fi bine să economisești bani.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.