Toate lumea a auzit de rotopercutor. Este acea unealta zgomotoasa care se trezeste dimineata cand vecinul s-a apucat de renovat si de care nu scapi pana seara. Glumesc. Asta e varianta legendei urbane.
Rotopercutorul este o unealta de baza in orice lucrare. Foarte important este sa retinem ca el este diferit de bormasina. Principala diferenta este in functie de percutie, care este o miscare inainte-inapoi, in timp ce burghiul se roteste si care ajuta la inaintare in materiale dure. Daca vrei sa dai o gaura in lemn, nu vei avea nevoie de ajutor: lemnul este moale si inaintarea burghiului se face de la sine sau prin simpla apasare a utilizatorului.
Dar in cazul unor materiale dure sau foarte dure, aceasta presiune manuala nu este suficienta. Si astfel intra in plan sistemul de percutie, care ajuta la gaurirea si spargerea materialelor dure, de la piata, caramida pana la beton armat.
Dar retineti ca si percutia poate fi de mai multe feluri.
Prima este percutia cu came, care este una folosita la materiale mai usoare, gen caramida si este implementata in bormasini.
Daca vrei ceva cu adevarat puternic, pentru beton, atunci vei alege un rotopercutor, care are un tip special de percutie, numit percutie hidraulica. Este mult mai puternic si mult mai rezistent.
Acum ca stii pentru ce ai nevoie de un rotopercutor sa vedem ce diferente majore mai sunt.
Sunt 3 tipuri majore de rotopercutoare: demolatoare, rotopercutoare SDS max si rotopercutoare SDS Plus.
Demolatoarele au doar functie de spargere, nu poti da gauri cu ele.
Cu rotopercutoarele SDS max si SDS plus poti da si gauri si poti si sparge. Diferente intre cele 2 este de marime, cele mari sunt max si cu ele poti da gauri de mari dimensiuni (de la 40mm in sus).
Ele sunt folosite la instalatiile de aer conditionat si centrale termice.
Cele plus sunt pentru lucrari mai mici, sunt mai manevrabile si ma usor de folosit.
Toate insa sunt la fel de puternice si utile.
Din experienta noastra cele mai bune rotopercutoare, fie ca vorbit de rotopercutoare SDS max sau plus, ori demolatoare, cele mai bune sunt cele de la Bosch. Sunt inca fabricate in Germania si cred ca sunt ultimele rotopercutoare cu productie in Europa, restul fiind mutate in China, unde desi pretul este scazut, calitatea este la fel.
Un rotopercutor este o unealta utila in casa oricaui gospodar.