.

Cum procedăm dacă avem indicație de extracție molar de minte?

Imagine
Distribuie prietenilor tai!

De multe ori se se face asocierea între molarul de minte și vârsta la care erupe acest molar, considerând că dacă erupția are loc la o vârstă mai înaintată, molarul de minte ne-ar aduce mai multă înțelepciune.

Dar, de fapt, măseaua de minte nu ne face mai deștepți, ci din contră, ne poate afecta mai mult decât oricare alt molar prin faptul că erupția ei întâmpină în cele mai dese cazuri dificultăți. De aceea, molarii de minte, vor cere mai multă atenție din partea noastră față de ceilalți 28 de dinți.

Prin urmare, este important să programați controale regulate la medicul stomatolog, ca să preveniți timpuriu posibilele complicații. Este recomandat totodată să respectați indicațiile de extracție dacă este cazul, pentru a nu ajunge să fie afectați și molarii din vecinătate, sau dacă molarul de minte ajunge la stadiul de durere, este din cauza infecției, ca urmare a igienei necorespunzătoare.

Despre molarul de minte, denumit și al treilea molar trebuie să știm că  erupe de regulă la persoanele cu vârsta între 16 și 25 de ani. Acesta este situat ca ultimul dinte în partea din spate a maxilarului și are nevoie de spațiu unde să erupă normal.

În mod normal, molarii de minte încep să apară în momentul în care arcadele dentare sunt complet dezvoltate. Teoretic, fiecare adult ar trebui să aibă patru măsele de minte, însă se întâmplă să existe persoane care au doar una, două sau trei măsele de minte.

Molarii de minte trebuie extrași întotdeauna imediat după erupție?

Cu siguranță că mulți dintre dumneavoastră v-ați întrebat dacă este necesară extracția imediată a molarilor de minte după ce au erupt. Însă, deoarece numărul pacienţilor ce prezintă molari de minte care sunt corect erupţi este mult mai redus faţă de cei care prezintă dificultăți din cauza acestora, trebuie să știm că indicația de extracție a molarilor de minte nu este un protocol care se aplică la toți pacienții. Cel mai indicat este să faceți un control după erupție și cu siguranță în urma acestuia medicul vă va sfătui care sunt opțiunile cele mai bune în cazul dumneavoastră.

Care sunt mai precis riscurile și beneficiile îndepărtării molarilor de minte?

Cel mai semnificativ beneficiu al extracției molarului de minte este că reduce riscul pentru viitoare probleme de sănătate orală, cum ar fi bolile gingiilor, cariile dentare, deteriorarea dinților adiacenți, pierderea osoasă și deteriorarea maxilarului. Dacă ați dezvoltat deja dureri din cauza molarilor de minte, atunci extracția poate atenua disconfortul aproape imediat și vă poate readuce pe drumul către o sănătate orală optimă.

De cele mai multe ori, extracția măselelor de minte nu are ca rezultat complicații pe termen lung. În cazuri rare oamenii pot dezvolta:

  • infecţii.

  • alveole uscate (pierderea cheagului de sânge care duce la expunerea osului).

  • deteriorarea altor structuri bucale, inclusiv osul maxilarului, nervii, sinusurile sau dinții din apropiere.

Dar toate aceste efecte se remediază cu consult și tratament adecvat.

Ce presupune de fapt operația de extracție dentară?

Intervenția de extracție a molarului de minte reprezintă modalitatea chirurgicală de eliminare a unuia sau mai multor molari de minte. Majoritatea operațiilor de tipul acesta pot fi făcute de către medicul stomatolog specialist. Nu implică riscuri mari și nici complicații pe termen lung, dar depinde foarte mult de experiența și tehnica folosită, precum și de complexitatea cazului.

La examinarea stomatologică de rutină medicul poate observa dacă ceva nu este în regulă în ceea ce privește procesul de erupție și starea molarului de minte, dar pentru exactitatea situației cel mai probabil va cere să efectuați un examen radiologic.

În baza acestuia veți afla un diagnostic precis și care sunt pașii următori.

În anumite circumstanțe, în situația molarilor în care erupția este îngrădită de gingie, e posibil să fie nevoie de o incizie și de îndepărtarea osului.

Chiar dacă de fapt pare o operație ușoară sau o simplă extracție  este de preferat să vă documentați temeinic cu privire la cabinetul sau clinica stomatologică unde doriți o examinare/consult sau operația în sine, deoarece tehnologia avansată, cât și experiența medicală în aceste situații își va spune cuvântul. Întotdeauna o intervenție corect făcută contribuie la vindecarea mai rapidă și mai puțin dureroasă.

Molarii de minte impactați (molarii de minte prinși în gingii sau os) sunt expuși cu incizii, oferind medicului dumneavoastră acces adecvat. Odată ce molarii de minte sunt vizibili, medicul specialist îi slăbește cu atenție și îi ridică din alveolele lor, curăță zonele, urmând a fixa gingia în poziție normală cu suturi. În cele mai multe cazuri, suturile vor cădea de la sine în câteva zile sau vă veți prezenta la cabinet pentru eliminarea lor. Această procedura nu este deloc dureroasă si nu necesită anestezie.

Despre durata intervenției putem spune că depinde de situația molarilor și de dificultatea intervenției. Înainte de începerea intervenției medicul stomatolog chirurg va decide pentru o anestezie care să fie potrivită cu complexitatea cazului și adaptată gradului dumneavoastră de confort. Imediat după îndepărtarea molarilor de minte vă puteți aștepta la un mic disconfort însoțit de sângerări ușoare și umflături, însă medicul vă va oferi instrucțiuni pentru gestionarea acestora.

Cât durează recuperarea după extracție și care sunt îndrumările noastre după o astfel de intervenție

Majoritatea pacienților se simt confortabil în trei până la patru zile, dar poate și 2-3 săptămâni pentru ca gingiile dvs să se vindece complet. Medicul dvs stomatolog care a efectuat intervenția vă va oferi instrucțiuni detaliate post-chirurgicale pentru a vă menține confortabil pe toată durata perioadei de vindecare, dar vă prezentăm mai jos câteva recomandări generale pentru a ajuta la recuperarea mai confortabile după îndepărtarea molarilor de minte:

  • Odihniți-vă cât de mult puteți în primele zile.

  • Evitați activitatea intensă timp de 48 până la 72 de ore.

  • Puneți o compresă rece sau un pachet de gheață pe față pentru a reduce inflamația.

  • Păstrați zona inciziei curată, clătiți cu apă de gură antiseptică.

  • Nu clătiți energic deoarece acest lucru poate disloca cheaguri de sânge și poate provoca alveole uscate.

  • Periați restul dinților în mod normal.

  • Luați toate medicamentele recomandate, inclusiv antibiotice și analgezice, conform prescripției.

Ce este indicat să mănânc după extracția molarului de minte?

Recomandăm să vă aprovizionați bucătăria cu alimente moi, cum ar fi paste, orez, ouă, budincă și iaurt. În plus, alimentele reci, cum ar fi înghețata, smoothie-uri, pot ajuta la calmarea zonelor chirurgicale.

Feriți-vă de alimentele tari, crocante și picante, deoarece acestea pot irita țesuturile. Evitați să beți prin paie, deoarece aspirația poate disloca cheagurile de sânge, care sunt esențiale pentru vindecare.

Majoritatea pacienților se pot întoarce la serviciu sau la școală în două până la trei zile după extracția molarilor de minte. Cu toate acestea, dacă munca dumneavoastră necesită muncă fizică sau ridicarea greutăților, este posibil să fie nevoie să vă luați câteva zile libere.

Oricare ar fi situația dumneavoastră veți observa că revenirea la normal se va face treptat, observând o îmbunătățire în fiecare zi. În concluzie, trebuie să știm că timpul de vindecare este diferit la fiecare persoană.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.