.

Cum previi apariția mucegaiului în locuința: 5 soluții care funcționează

jonathan-mueller-AuBfG4H5ji8-unsplash
Distribuie prietenilor tai!

Mucegaiul este o problemă deosebită care ne afectează locuințele, confortul și chiar sănătatea. Mucegaiul apare ca urmare a umidității excesive, însă ar trebui să știi că există câteva soluții eficiente care te pot ajuta să previi apariția acestei probleme. Iată care sunt acestea.

Izolează locuința la interior sau exterior

Izolarea termică a locuinței are rolul de a preveni schimburile de temperatură cu exteriorul, dar și păstrarea unei temperaturi potrivite la nivelul pereților. Poți folosi vata minerală pentru un confort termic, o barieră împotriva zgomotului dar și a umidității, pentru că acest material este recunoscut pentru proprietățile sale foarte bune de a izola zonele expuse și reci.

Vata minerală este materialul care are cel mai mic coeficient de conductivitate termică, adică o valoare λ de 0,032 W/mK. Acest lucru înseamnă că vata minerală nu permite schimburi de temperatură cu exteriorul, izolând foarte bine suprafețele pe care este aplicată.

Interesant:   Ce trebuie să facem atunci când montăm anvelopele de iarnă

Mucegaiul apare ca urmare a fenomenului de condens, iar condensul este consecința faptului că un perete rece întâlnește la interior o masă de aer cald. Aerul cald va condensa pe suprafață, iar acest lucru va duce la apariția mucegaiului. Câtă vreme materialul izolator este foarte bun, el va păstra o temperatură potrivită a peretelui, iar mucegaiul nu se va mai forma.

Aerisește foarte bine încăperile

Umiditatea apare și în momentul în care locuința nu este foarte bine aerisită. Este important ca procesul de aerisire să fie zilnic, iar în lunile de vară să păstrezi geamurile sau ușile deschise, pentru a permite aerului să circule. Fără o aerisire corectă, poate apărea condensul și implicit mucegaiul, așa că trebuie să îți faci un obicei din aerisirea spațiului.

Nu usca hainele în casă

Procesele casnice pe care le realizăm în fiecare zi sunt responsabile într-o anumită măsură de apariția mucegaiului. Este recomandat să nu usuci lucrurile ude în casă, nici pe calorifer sau uscător și de asemenea să nu gătești cu geamurile închise.

Interesant:   Faci mult sport? Iata cateva sfaturi privind dieta sportiva

O soluție foarte bună pe care o poți folosi este hota, produs care îți permite să gătești fără aport de abur în locuință, deoarece aerul este absorbit de hotă și eliminat în exteriorul locuinței. În lipsa hotei, aerisirea spațiilor devine cel mai important lucru.

Pentru instalarea hotei este necesară realizarea unei carote la nivelul pereților, prin care este scos tubul de evacuare. Carota este realizată doar de către profesioniști, tocmai pentru ca lucrarea să fie corectă, iar procesul să decurgă natural.

Curăță periodic pereții

Pentru a preveni apariția mucegaiului este indicat să verifici din când în când suprafața pereților și temperatura la nivelul acestora. De asemenea, este nevoie să te ocupi de ștergerea și curățarea lor, însă va trebui să fii atent ca pereții să nu rămână uzi. Aerisește pentru ca aerul să usuce suprafața, iar în acest fel poți preîntâmpina apariția mucegaiului.

Realizează hidroizolarea acolo unde este nevoie de aceasta

Mucegaiul apare în zonele reci și umede, iar în cazul locuințelor unele părți ale acestora sunt expuse în mod constant la umiditate și temperaturi scăzute. Zona soclului, spre exemplu, dar și confluența dintre parter și subsol pot fi porțiuni problematice, deoarece pot apărea infiltrații în beton din cauza apei existente în sol. Același lucru se poate întâmpla și în cazul zonelor de terasă, la nivelul ultimului etaj.

Interesant:   Faci mult sport? Iata cateva sfaturi privind dieta sportiva

În acest caz hidroizolarea spațiilor devine imperios necesară, tocmai pentru a preîntâmpina apariția și formarea mucegaiului. Hidroizolația va funcționa precum o membrană impermeabilă, care va ține apa din precipitații la distanță, astfel încât aceasta să nu afecteze structura locuinței tale.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.