Pandemia COVID 19 a dus la o explozie a vanzarilor de diverse geluri dezinfectante pentru maini. Dar cat sunt ele de eficiente pentru a ne asigura igienizarea mainilor si a ne feri de temutul coronavirus ?
Una dintre regulile elementare de igiena pentru a evita raspandirea unei boli este spalarea frecventa a mainilor. Circa 80 la suta dintre boli se transmit prin maini, prin contactul cu suprafete si obiecte contaminate. De aceea, spalarea regulata pe maini, mai ales dupa calatorii in transportul in comun sau inainte de masa, este vitala.
Gelul hidroalcoolic: inconveniente
Marele avantaj al gelului dezinfectant este ca pooat fi transportat usor, in mici sticlute, in poseta sau in buzunar. Dar Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca utilizarea unor astfel de solutii si geluri hidroalcoolice trebuie sa se faca doar daca nu avem apa la dispozitie. Chiar daca alcoolul elimina marea majoritate a bacteriilor si virusurilor de pe piele, acesta nu spala si de aceea nu trebuie folosit pe mainile murdare sau pe rani. In plus, cei mai multi oameni nu lasa gelul sa se usuce cum trebuie, iar acest lucru ii micsoreaza puterea. Un studiu din 2019, citat de presa franceza, arata ca gelul hidroalcoolic e mai putin eficace in igienizarea mainilor in lupta cu virusul gripei. Nu in ultimul rand, utilizarea excesiva a solutiilor hidroalcoolice usuca pielea, iar o piele uscata ne face mai vulnerabili in fata infectiilor.
Apa si sapunul, cea mai simpla si cea mai buna aparare impotriva bolilor
Cea mai buna metoda pentru a nu ne infecta ramane spalatul mainilor cu apa si sapun. Spalarea mainilor trebuie sa dureze minimum 20-30 de secunde. Curatati cu atentie zona dintre degete si de sub unghii. Sapunul lichid e mai indicat, intrucat cel solid are tendinta de a se transforma in cuib de microbi.
Manuela