Rezumat:
Echilibrul sistemului digestiv este esențial pentru bunăstarea întregului organism. Pentru a susține un tranzit intestinal optim și a te asigura că tractul digestiv funcționează așa cum ar trebui, poți adopta câteva moduri de a te îngriji și de a susține activitatea acestuia. Iată ce poți face pentru a te asigura că ai grijă de digestia ta.
Alimentația sănătoasă
Bineînțeles, regula de bază pentru o bună funcționare a sistemului digestiv este alimentația sănătoasă. Asigură-te că incluzi ingrediente bogate în vitamine și minerale, care să favorizeze tranzitul intestinal. Este vorba, bineînțeles, despre fibre, precum fructele, legumele sau cerealele integrale. Acestea ajută la circulația alimentelor în tubul digestiv inferior, fiind ideale pentru a preveni constipația (în special fibrele insolubile). Există și fibre solubile, care contribuie la încetinirea absorbției alimentelor, ceea ce înseamnă că mențin sațietatea și te pot ajuta să eviți consumul unor porții prea mari, astfel păstrându-ți și o greutate optimă.
Este recomandat să eviți pe cât posibil alimentele procesate, deoarece acestea sunt bogate în zahăr și alți compuși nesănătoși, care pot deregla funcțiile digestive. Evită și consumul de grăsimi în exces, deoarece acestea se absorb mai greu și contribuie la îngreunarea digestiei.
Respectarea unui orar al meselor
Un alt secret pentru un sistem digestiv sănătos este crearea unui program de masă. Un astfel de obicei va stimula digestia, deoarece organismul se obișnuiește să primească hrană la anumite ore, iar metabolismul funcționează optim. Astfel, vei reuși să previi supraalimentarea și să îți creezi porții de dimensiuni optime. Asigură-te că respecți acest program și că nu sari peste mese. Dacă dorești să faci schimbări în dietă, modifică alimentele pe care le consumi sau cantitatea lor, nu exclude complet mese întregi.
Consumul de apă și lichide
Consumul adecvat de apă și lichide este crucial pentru menținerea sănătății sistemului digestiv. Hidratarea corectă ajută la descompunerea alimentelor, favorizează absorbția nutrienților solubili și ajută tranzitul intestinal. De fapt, lipsa hidratării adecvate poate duce la constipație și alte probleme intestinale, precum și la o digestie lentă a alimentelor. Consumă apă și alte lichide sănătoase, precum ceaiurile sau sucurile de fructe.
Consumul de probiotice și prebiotice
Consumând probiotice și prebiotice vei putea susține funcționarea optimă a tractului digestiv. Probioticele sunt acele bacterii care populează tractul intestinal și ajută în digestia alimentelor și în absorbția de nutrienți. De cealaltă parte, prebioticele ajută la buna funcționare a probioticelor și la hrănirea acestora. Optează pentru hrană bogată în acești compuși: iaurt sau kefir (probiotice) și ovăz, cereale integrale, diferite fructe și legume (prebiotice). Poți opta și pentru suplimente alimentare, însă doar la recomandarea unui medic specialist.
Activitatea fizică
Tranzitul intestinal poate fi susținut și prin sport. Efortul fizic contribuie la accelerarea metabolismului și la favorizarea mișcărilor intestinale, astfel ajutând tranzitul intestinal. În plus, absorbția de nutrienți are loc mai ușor, iar menținerea unei greutăți ideale devine mai ușoară.
Menținerea sănătății sistemului digestiv implică respectarea unui stil de viață echilibrat, care include o alimentație sănătoasă, un orar regulat al meselor, consumul adecvat de apă și lichide, precum și introducerea de probiotice și prebiotice în dieta noastră. Nu putem neglija nici importanța activității fizice în buna funcționare a sistemului digestiv. Ține cont de aceste aspecte și, dacă ai de-a face cu neplăceri sau manifestări neplăcute, ia legătura cu un specialist.