Lemnul este folosit in foarte multe industrii, fiind un material regenerabil, rezistent si aspectuos. Totusi, odata taiat, lemnul nu isi pastreaza aspectul natural si caracteristicile daca nu este tratat corespunzator, cu un lac de lemn potrivit si o prelucrare eficienta.
Cand este expus la umezeala si alti factori de mediu, lemnul se poate decolora, umfla, pata sau dezvolta mucegai. Lemnul, fie el in interior sau in exterior, va fi mereu expus intr-o mai mica sau mai mare masura la diversi factori, insa lacuirea sa de la bun inceput ii ofera protectie in fata acestor factori.
Importanta unui lac de calitate pentru lemn
Un lac de calitate va sublinia excelent trasaturile naturale ale lemnului, ajutandu-l sa isi pastreze starea initiala pentru foarte mult timp. Lacuirea trebuie, bineinteles, sa se faca cu un produs de calitate si trebuie repetata la cel putin 2-3 ani. Totul depinde de cat de mult este expus lemnul la factori care il pot degrada.
Utilizarea unui lac de lemn de calitate superioara este esentiala pentru obtinerea de rezultate optime. Totusi, pentru a maximiza efectul lacului, este indicat sa intretinem corespunzator lemnul si sa avem grija la mai multe lucruri. Printre acestea, regasim urmatoarele:
Protectie impotriva umezelii
- Utilizarea unui dezumidificator care impiedica aparitia mucegaiului si pastreaza un nivel optim de umiditate in aer;
- Limitarea accesului direct al aburilor (din baie sau bucatarie) la incaperile cu mobilier si parchet din lemn;
- Aerisirea regulata a camerei;
- Evitarea asezarii de vaze, cani si alte recipiente cu continut lichid direct pe lemn, fara o protectie sub ele.
Protectie impotriva zgarieturilor
- Folosirea covoarelor, fetelor de masa si a altor materiale care protejeaza de contactul cu materiale grele sau ascutite;
- Lacuirea ocazionala a suprafetei;
- Evitarea folosirii de substante chimice, foarte pigmentate sau corozive pe suprafetele de lemn neprotejate.
Protectie impotriva caldurii si luminii
- Evitarea expunerii la bataia directa a razelor solare, pentru evitarea uscarii si decolorarii;
- Utilizarea sistemelor de incalzire la departare de obiectele din lemn, fiindca acestea pot crapa;
- Asigurarea unei temperaturi optime si constante.
Magazinele specializate pun in ziua de astazi la dispozitie doua tipuri principale de lac de lemn. Varianta clasica este lacul pe baza de solventi, iar o varianta moderna si din ce in ce mai cautata este lacul pe baza de apa.
Lacul pe baza de solventi – Este utilizat in masa de foarte mult timp si este considerat eficient. Totusi, lacul pe baza de solventi emana o cantitate mare de compusi volatili care sunt periculosi pentru sanatatea noastra si nu sunt prietenosi cu mediul inconjurator.
Lacul pe baza de apa – Este din ce in ce mai cerut pe piata, deoarece nu emana la fel de multi compusi volatili, deci este mult mai sigur. Daca este cumparat intr-o varianta de calitate mare, eficienta lui este una excelenta. Lacul pe baza de apa este si mult mai prietenos cu mediul inconjurator, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru cresterea rapida in popularitate.
Tratarea eficienta a lemnului
Daca sunteti in cautarea unui lac de calitate superioara atat pentru parchet, cat si pentru mobila sau a unui adeziv pentru lemn, magazinul Klebrom va pune la dispozitie cele mai bune produse de pe piata. Magazinul dispune de o oferta superioara de lac de lemn, dar si de folii sau adezivi speciali.