Sanatatea mentala e o parte importanta a starii noastre, tinand cont ca ne afecteaza modul de a gandi, simti si interactiona cu lumea exterioara.
Cu totii speram la fericire, dar din cand in cand trecem prin perioade de anxietate si nefericire. Din fericire, exista cateva moduri in care ne putem stimula in mod natural sanatatea mentala, atunci cand ne simtim anxiosi.
Dormiti suficient
Starea de bine si buna dispozitie e legata si de cat si cum dormim. Adutii au nevoie, in medie de 7-8 ore de somn pe noapte. Atat se considera a fi necesar pentru a ne odihni mintea si trupul dupa o zi activa. Insa cei care au o stare psihica proasta, de regula, nu pot dormi suficient si nu au un somn de calitate. Stiti, probabil, ca atunci cand nu dormiti suficient, sunteti prost dispusi, irascibili si aveti dificultati in a va concentra.
Faceti miscare
Activitatea fizica ne ajuta sa avem un tonus psihic bun si e una dintre modalitatile naturale de a avea grija de starea noastra mentala. Prin exercitii fizice, creierul secreta endorfine, iar acestea actioneaza ca un anti-depresiv natural. Daca facem sport in mod regulat, putem evita stari ca :
- anxietatea
- panica
- stresul
Nu e nevoie de activitate fizica intensa, daca nu ne permite organismul. Important e sa facem miscare si sa ne punem sangele in miscare. De exemplu, o plimbare lunga, in ritmul nostru, e considerata benefica. Ori activitatea in gospodarie: curatenie, gradinarit.
Mancati bine
De regula, cand suntem stresati, obositi sau suparati avem tendinta de a manca dezordonat, mult, nesanatos. Ne fac cu ochiul mai ales dulciurile. Trebuie sa evitam cat mai mult posibil sa compensam starea proasta cu mancare. E bine sa avem trei mese pe zi, cu alimente sanatoase si fara excese. Ne pot ajuta sa ne mentinem starea psihica buna :
- fructele si legumele colorate
- cerealele integrale
- pestele gras bogat in omega 3 (somon, sardine, macrou)