.

Cum alegi scaunul auto pentru copil: 5 criterii de selecție

piqsels.com-id-zzjsn
Distribuie prietenilor tai!

Lista cu produse care trebuiesc cumpărate odată cu sosirea celui mic, include multe lucruri importante. Dintre acestea, nu trebuie în niciun caz să lipsească un scaun auto de calitate, adecvat vârstei copilului și care poate să îi ofere toată siguranța necesară în timpul călătoriilor auto.

Încă din momentul în care părăsește maternitatea, bebe trebuie transportat cu grijă, iar scaunul auto este cel care va face posibil acest lucru. Pe măsură ce copilul va crește, scaunul auto trebuie adaptat sau înlocuit, până la atingerea vârstei de 12 ani sau chiar mai târziu.

Iată care sunt cele mai importante criterii pe baza cărora trebuie ales un scaun auto:

1.   Să fie aprobat de organismele internaționale

Scaunele auto pentru copii trebuie să fie testate și aprobate, în conformitate cu două reglementări internaționale diferite: ECE R44 și UNR 129. Orice părinte este responsabil pentru achiziționarea unui scaun care este omologat în conformitate cu una dintre cele două reglementări, pentru a putea garanta siguranța copilului.

  • ECE R44 reprezintă omologarea pentru testările frontale (față în față), dar și diîn spate
  • UNR 129 este omologarea ce include și testarea pentru impactul lateral. Dacă scaunul auto ales are această omologare, înseamnă că îndeplinește cele mai importante cerințe de siguranță.
Interesant:   Ce trebuie să facem atunci când montăm anvelopele de iarnă

2.   Modul de fixare

Un scaun prost instalat lasă un copil vulnerabil în caz de accident. Verifică în primul rând, dacă mașina ta are sistem Isofix pentru a monta scaunul de mașină pentru bebe. Acest sistem a fost dezvoltat pentru  simplifica montarea scaunelor auto, dar și pentru a putea verifica ușor corectitudinea instalării. În plus, sistemul Isofix oferă mai multă siguranță, fiind mai puternic decât centura auto.

3.   Este adecvat cu vârsta, înălțimea și greutatea copilului

În funcție de aceste criterii, scaunele auto sunt clasificate în trei categorii:

  • Scoica pentru bebeluș / scaune auto care se monteaz cu spatele la sensul de mers. Este destinat copiilor cu vârsta până la 12 luni, în funcție de înălțimea pe care o au. Semnul că trebuie ales un scaun mai mare este când vârful capului copilului, depășește marginea de sus a spătarului de la scaun.
  • Scaunul auto pentru copii mici care se montează cu fața spre direcția de mers. Este destinat copiilor cu vârsta mai mare de 12 – 15 luni. Unii producători recomandă prelungirea perioadei de montare a scaunului pentru copii, cu fața spre sensul de mers, până la vârsta de 4 ani. Din acest motiv, poate fi utilă alegerea unui scaun reversibil, care poate fi montat în funcție de necesități.
  • Înălțătoare. Acestea sunt destinate copiilor mai mari de 8 ani, care nu pot însă utiliza corect centura de siguranță a mașinii. Rolul înălțătorului este să ridice puțin copilul, astfel încât centura să se așeze corect peste umeri și peste șolduri. În cazul unui impact, este important ca șocul să fie preluat de cele mai puternice oase (piept și șolduri), în locul unor zone moi (gât și burtă).
Interesant:   Faci mult sport? Iata cateva sfaturi privind dieta sportiva

4.   Materialele din care este realizat

Cele mai bune scaune auto sunt cele realizate din materiale durabile, care oferă rezistență ridicată la șocuri puternice. De asemenea, materialele utilizate nu trebuie să conțină vopsele chimice sau alte substanțe toxice ori care pot produce alergii. Pentru husa scaunului, se recomandă materiale naturale, care permit pielii să respire și care nu favorizează transpirația.

5.   Prețul

Un scaun auto scump nu înseamnă obligatoriu un produs de calitate. Poți alege și un model mediu, dar care să respecte criteriile din acest articol. În plus, nu uita să faci o probă înainte de achiziție, deoarece există posibilitatea ca scaunul auto, pur și simplu să nu fie compatibil cu mașina ta.

Utilizarea scaunului auto nu trebuie neglijată, nici măcar pentru drumurile scurte. În plus, copilul nu trebuie ținut în brațe de mamă sau de altă persoană adultă, deoarece în cazul unui impact, el va fi strivit de între corpul mamei și scaunul din față. Alege un scaun auto în conformitate cu informațiile de sus, iar copilul tău va fi întotdeauna în siguranță.

Interesant:   Ce trebuie să facem atunci când montăm anvelopele de iarnă
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.