Copilul tău este încântat să rezolve puzzle-uri? Atunci, te numeri printre părinții norocoși. Orice puzzle educativ pentru copii ajută în dezvoltarea fizică, cognitivă și emoțională.
Specialiștii de la Art of Play spun că aceste trei abilități sunt fundamentale în creșterea și dezvoltarea unui copil echilibrat. Atunci când copilul își dorește să rezolve un puzzle cu un prieten sau cu alți membri ai familiei este cu atât mai îmbucurător, pentru că micuțul își devolta astfel și calități sociale, din moment ce muncește și comunică despre ceea ce face.
Fiecare dintre acele funcții de bază se descompun mai departe în abilități specifice pe care un puzzle le poate oferi copilului.
Abilitățile fizice dobândite prin rezolvarea puzzle-urilor
Coordonarea mână-ochi – copilul va dezvolta o relație bună între ceea ce vede cu ochii săi, ceea ce face cu mâinile și modul în care creierul lui procesează și face referire la aceste informațîi.
Abilități motrice ample – piesele de puzzle mai mari și jocuri de puzzle de stivuire pot spori mișcările ample ale copilului tău până la punctul în care poate lucra apoi abilitățile motorii fine.
Abilități motorii fine – mișcări mici și precise, cum ar fi mișcarea degetelor pentru a fixa o piesă de puzzle exact în locul potrivit, sunt exersate și pot ajuta pe viitor la dobândirea unor abilități mai bune de scriere de mână și de tastare.
Calități cognitive
Înțelegerea lumii înconjurătoare – nu există o modalitate mai bună pentru copilul tău de a înțelege lumea din jur decât lăsându-l să construiască și să exploreze lumea.
Recunoașterea formelor – primele puzzle-uri pe care le folosim sunt forme simple – triunghi, pătrate și cercuri. Urmează apoi ca, pe măsură ce copilul crește, aceste forme să devină tot mai complexe și mai numeroase.
Memoria – copilul învață să memoreze atunci când încearcă să pună o piesă într-un loc nepotrivit. Pe măsură ce își dezvoltă această calitate, își va aminti mai rapid următoare dată care este locul pieselor.
Rezolvarea problemelor – prin rezolvarea puzzle-urilor copilul dobâdește abilități de gândire critică și învață să găsească ușor soluții atunci când este nevoie.
Abilități emoționale
Stabilirea obiectivelor – primul scop este rezolvarea puzzle-ului, următorul obiectiv vor fi o serie de strategii pe care copilul le găsește ca să rezolve puzzle-ul. Cum ar fi plasarea pieselor sau anumitor culori la locurile lor și în funcție de acestea să continuie cu așezarea celorlalte piese.
Răbdarea – puzzle-ul este cea mai bună metodă prin care copilul învață să își gestioneze răbdarea. Fiecare piesă are locul său, nu există scurtături și nici nu pot fi lăsate locuri libere. Este o activitate care are un sfârșit și pentru a ajunge la rezultatul final este nevoie de răbdare.
Nu există niciun dubiu că puzzle-urile sunt benefice în dezvoltarea copilului, încă de la vârste mici. Prin rezolvarea puzzle-urilor copilul începe să învețe mai întâi formele simple, trece la forme mai compleze, inspirate din viața reală, la puzzle-uri cu forme abstracte. Varietatea mare de tipuri de puzzle-uri îi ajută pe copii să nu se plictisească prea curând de această activitate.