.

Cum ajunge combustibilul rusesc in Europa, in pofida sanctiunilor

Distribuie prietenilor tai!

Un articol din Politico scoate la iveala acest mecanism, prin care, anul trecut, Moscova a castigat nu mai putin de 3 miliarde de euro. Totul se desfasoara prin Turcia.

Traseul e simplu: in porturile din Turcia sosesc nave incarcate cu combustibil din Rusia, iar apoi pleaca mai departe, spre Uniunea Europeana, cu eticheta de combustibil turcesc. Totul este legal, asta pentru ca in tarile Uniunii Europene poate fi trimis combustibil “amestecat” , important e ca in acte sa scrie ca nu e din Rusia.

Potrivit Politico, aceasta camuflare a provenientei si ocolire a sanctiunilor arata ca Rusia isi poate proteja comertul cu combustibili fosili in continuare, gratie unor portițe existente in normele privind aplicarea sanctiunilor.  In 2023, tot Politico a scris ca Moscova a castigat un miliard de euro datorita unor reglementari neclare in legislatia din Bulgaria.

“Trebuie sa inasprim regulile si sa gasim modalitati de a preveni ocolirea sanctiunilor. Tarile terțe, in special aliatii NATO, cum e Turcia, trebuie sa se alinieze la regimul nostru de sanctiuni cat mai repede posibil” – a declarat ministrul de externe din Estonia, Margus Tsahkna.

Interesant:   Presedintele Iranului, Ebrahim Raissi, mort intr-un accident de elicopter

Dupa invazia rusa din Ucraina, Turcia si-a marit, pe nesimtite, importurile de combustibil din Rusia si a crescut exporturile de combustibil catre Uniunea Europeana. Asta nu inseamna ca orice cargo sosit din Turcia in Uniunea Europeana transporta combustibil rusesc – precizeaza Politico. Turcia are rafinarii care pot procesa aproape un milion de țiței pe zi. Iar firmele turcesti revand in Uniunea Europeana si combustibili care nu provin din Rusia.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.