.

Criza din Marea Rosie are efecte economice dezastruoase

Distribuie prietenilor tai!

Din luna noiembrie, islamistii Houthi din Yemen ataca toate navele care trec prin Marea Rosie, spre canalul Suez. Atacurile sunt in semn de solidaritate cu palestinienii, aflati in razboi cu Israelul.

Pentru a se feri de rachetele Houthi, marile firme de transport au suspendat traficul prin Marea Rosie si aleg o ruta ocolitoare, pe langa Capul Bunei Sperante. Ruta ocolitoare inseamna bani in plus si intarzieri in livrari.

„Asistam la o combinatie de efecte. Razboiul din Ucraina, nivelul necorespunzator din Canalul Panama si situatia din Marea Rosie duc la intarzieri, costuri mai mari, emisii de dioxid de carbon mai mari” – atrage atentia Jan Hoffmann, directorul UNCTAD, agentia ONU care se ocupa de comert si dezvoltare.

De exemplu, in medie pretul transportului unui container dinspre Shanghai a crescut cu 122 la suta, iar tarifele pentru a aduce marfa din Shanghai in Europa au crescut cu 256 la suta, potrivit datelor ONU.

Interesant:   5 prevederi pe care angajatorii trebuie să le includă în contractul individual de muncă

Implicit, din cauza crizei din Marea Rosie, a scazut dramatic traficul prin Canalul Suez. Tranzitul saptamanal al tancurilor petroliere a scazut cu 80 la suta, cel al navelor cu cereale a scazut cu 6 la suta, iar traficul navelor care transporta gaz a fost suspendat complet.

„Sunt trei efecte asupra transportului. In primul rand, e distanta suplimentara, Deci cine vrea sa transporte ceva, trebuie sa plateasca zile in plus. In al doilea rand, creste si pretul pe zi de transport. In al treile rand, navele merg cu viteza mai mare pentru a recupera timpul pierdut prin ocol si ard combustibil mai mult, deci emit mai mult dioxid de carbon. Ce inseamna toate acestea pentru economie? Inflatie, perturbari in lantul de aprovizionare, intarzierea livrarii produselor” – a explicat Hoffmann.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.