Creditarea companiilor din zona euro s-a atenuat în ianuarie, pentru a treia lună consecutiv, din cauza majorării dobânzilor şi a perspectivelor economice sumbre, arată datele unui studiu publicat luni de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.
Împrumuturile acordate în ianuarie companiilor au urcat cu 6,1%, după un avans de 6,3% în decembrie, în timp ce creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 3,6%, după o expansiune de 3,8%.
Un studiu recent al BCE a arătat că în trimestrul patru din 2022 băncile au înăsprit accesul la împrumuturi cel mai mult de la criza datoriilor din zona euro, în urmă cu un deceniu, iar previziunile indică politici de creditare chiar mai restrictive în primele trei luni din 2023.
Fluxul lunar de împrumuturi către companii a fost de doar 2 miliarde de euro în ianuarie, dar o îmbunătăţire faţă de nivelul de minus 25 miliarde de euro în decembrie.
În iulie, Banca Centrală Europeană a început majorarea dobânzilor, pentru a contracara inflaţia record, iar aceste evoluţii au descurajat împrumuturile de la bănci, care au crescut mai lent dobânzile la credite.
Anul trecut, creşterea creditării a fost robustă, chiar dacă băncile au înăsprit accesul la fonduri, ceea ce reflectă parţial nevoia crescută de lichidităţi a firmelor pentru a acoperi costurile ridicate cu energia.
Creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a încetinit la 3,5% în ianuarie, de la 4,1% în decembrie, sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 3,9%.
Cele două mari cutremure care au lovit Turcia în data de 6 februarie au provocat pagube fizice directe în valoare de 34,2 miliarde de dolari, însă costurile totale cu reconstrucţia şi redresarea care vor fi suportate de Turcia este posibil să fie de două ori mai mari, a estimat luni Banca Mondială, transmite Reuters.