![](https://www.ucoz.ro/wp-content/uploads/2020/04/microscop.jpg)
Coronavirusul face de cel putin 4 luni ravagii in toata lumea; comunitatea stiintifica a aflat, panaacum, destul de putine in legatura cu misteriosul virus, in pofida eforturilor non-stop facute de medici, in spital, si de virologi in laboratoare.
Ce stim despre COVID 19
E un agent infectios care apartine cunoscutei familii SARS-CoV-2. Virusul e inconjurat de o capsula de proteine, in forma de coroana, si provoaca infectii ale cailor respiratorii. Este foarte des intalnit la anumite animale, cum ar fi liliecii si dromaderele.
Genomul virusului. Aceasta este “cartea de identitate” a virusului si contine informatii genetice, un ansamblu de gene denumite stiintific genom. Chinezii sustin ca au descoperit coronavirusul pe 9 ianuarie 2020 si trei zile mai tarziu au reusit sa faca secventierea virusului, adica sa repereze genele din care e compus. Astfel, teoretic, e posibila identificarea optiunilor de intervenite.
Principalele moduri de transmisie – contaminarea intre oameni se face, in principal, pe cale respiratorie. Virusul se transmite prin particule de saliva, secretii invizibile, proiectate cand o persoana tuseste sau stranutaatins de o persoana bolnava. Potrivit New England Journal of Medicine, virusul poate ramane ore, daca nu zile, pe anumite suprafete (plastic, otel inoxidabil, carton). De aceea, oamenii de stiinta spun ca distanta intre oameni – cel putin un metru – e obligatorie. De asemenea, e posibila infectarea prin contact cu un obiect
CE NU STIM DESPRE COVID-19
Originile virusului
Teoria oficiala lansata de chinezi este ca e un virus de origine animala, transmis de la pangolin la oameni. Dar nu exista nicio confirmare. Nu este clar cum a trecut bariera speciilor. Americanii crediteaza ipoteza ca e vorba de un virus manipulat in laborator de chinezi si scapat de acolo.
Tratamentul
Nu exista nici pana acum o schema de tratament recunoscuta. S-au folosit mai multe antivirale, dar si hidroxiclorochina, un medicament anti-malarie, care e destul de controversat, desi se pare ca a dat rezultate. Sunt peste 150 de proiecte de vaccin in lucru, dar specialistii francezi spun ca mai devreme de 12-18 luni este imposibil sa apara.
Motivele agravarii bolii
Este foarte greu de anticipat cine va dezvolta forme grave si cine forme mai putin grave. Exista un profil al pacientilor cu risc, dar sunt si cazuri in care boala s-a dezvoltat brutal, fara explicatii, cam in a 10-a zi de la primele simptome.
Imunitatea celor ce s-au vindecat
Este posibila a doua infectare ? Oamenii de stiinta inca nu sunt siguri daca un pacient care s-a facut bine se poate reimbolnavi. In Coreea de Sud, persoane considerate vindecate au fost apoi depistate pozitiv. Nu se stie daca e o eroare de testare sau daca pur si simplu s-au reimbolnavit.
Manuela