Supunerea cetatenilor la munca fortata in Coreea de Nord este institutionalizata si ridica o serie de semne de intrebare grave, arata raportul ONU privind drepturile omului, publicat recent.
Documentul a fost elaborat in urma consultarii mai multor surse, inclusiv pe baza a 183 de interviuri realizate intre 2015 si 2023, cu victime si martori ai muncii fortate, care au reusit sa fuga din Coreea de Nord, iar acum traiesc in strainatate. “Marturiile din acest raport ofera o radiografica socanta si tulburatoare a suferintelor prin care trec nord-coreenii in urma muncii fortate la care sunt supusi. E vorba de acte de violenta si de tratament inumane” – a declarat Volker Turk, seful Biroului ONU pentru Drepturile Omului.
Raportul, citat de Human Rights Withouot Frontiers arata ca nord-coreenii sunt fortati sa munceasca in conditii inacceptabile, adesea in sectoare periculoase, fara sa fie platiti, fara sa poata pleca si fara sa li se asigure mancare, odihna si ingrijiri medicale. Sunt supravegheati permanent, batuti in mod regulat, iar femeile sunt supuse violentelor sexuale.
„Daca nu ne faceam norma zilnica, eram batuti si taiati de la portia de mancare. O cunostinta de-a mea, o femeie mai in varsta, a fost abuzata sexual de unul dintre supraveghetori” – a povestit o nord-coreeanca, aflat acum in exil in Coreea de Sud.
De obicei, nord-coreeni fug in China, prin raul Tyumen. Este deosebit de riscant: vara sunt curenti repezi, iar iarna e inghetat in mare parte. Totusi, multi nord-coreeni isi asuma acest risc, intrucat traiul la ei acasa e insuportabil. Daca nu sunt reperati de chinezi, care ii trimit inapoi, unii reusesc sa ajunga in Coreea de Sud. Fie raman acolo, fie pleaca mai departe spre tari mai libere.
Manuela