Bilanțul deceselor din Italia din cauza coronavirusului a ajuns la 463, cu 97 de decese în ultimele 24 de ore. De asemenea, sunt aproape 10.000 de cazuri de infecții. Premierul italian Giuseppe Conte a lansat luni seară un apel tuturor italienilor “să evite deplasările” pe teritoriul naţional pentru a opri epidemia de coronavirus şi a ordonat “interdicţia oricăror adunărilor în aer liber”.
“Voi semna un decret pe care îl pot rezuma astfel: ‘Stau acasă’. Nu va mai exista ‘o zonă roşie în peninsulă’ (…) Toată Italia va deveni o zonă protejată”, a declarat el pe un ton grav într-un briefing de presă la sediul guvernului.
“Nu mai este timp de pierdut. Datele ne arată că avem o creştere importantă a cazurilor de contaminare, a persoanelor spitalizate la terapie intensivă şi, din păcate, a persoanelor decedate. Trebuie să ne schimbăm obiceiurile. Acestea trebuie să se schimbe acum”, a subliniat el.
Din acest motiv, “am decis să adopt imediat măsuri şi mai severe, şi mai puternice”, a adăugat Giuseppe Conte.În aceste condiții, autoritățile fac apel la oamenii din zonele aflate în carantină să rămână acasă. #iorestoacasa este campania lansată pe reţelele de socializare în Italia de celebrităţi, precum Laura Pausini, Nek, Tiziano Ferro sau Chiara Ferragni, pentru a-i încuraja pe italieni să rămână acasă şi să limiteze astfel răspândirea epidemiei de Covid-19.
Regizorul Paolo Sorrentino, laureat cu Oscar pentru “La Grande Bellezza”, a insistat pe Instagram ca lumea să rămână acasă şi a oferit chiar câteva recomandări de lectură, muzică şi filme. Reputatul cineast a sugerat astfel cântecele Loredanei Berté şi cartea “Lessico Famigliare” a scriitoarei Natalia Ginzburg.
Tot pe Instagram, cântăreţul Tiziano Ferro a postat un clip în care interpretează o nouă versiune a piesei “Someone you loved” a britanicului Lewis Capaldi cu următorul mesaj: “Să urmăm directivele. Nu este uşor, dar situaţia este critică în întreaga lume”, a scris el în italiană, engleză şi spaniolă. Şi s-a oferit să cânte şi alte piese pentru fanii săi: “Să demonstrăm lumii că deşi este un moment trist îl putem depăşi”, a scris el.
Ryanair a anunţat luni că a renunţat la alte zboruri internaţionale către Italia şi la curse aeriene în interiorul ţării, după ce Guvernul de la Roma a impus restricţii de călătorie în nordul ţării, pentru a limita extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19).
Reducerea frecvenţei zborurilor este valabilă până în 8 aprilie.
Compania aeriană irlandeză a precizat că, începând de marţi, va suspenda toate zborurile sale interne din şi către Bergamo, Parma, Treviso şi Milano şi va opera un număr semnificativ redus de curse aeriene internaţionale din şi către cele patru oraşe, precum şi din Veneţia şi Rimini. Zborurile vor avea loc numai în zilele de vineri, sâmbătă, duminică şi luni, a informat Ryanair.
Pe data de 2 martie, Ryanair anunţase că va reduce numărul de zboruri din şi către Italia, cea mai mare piaţă a sa, cu 25% în perioada 17 martie – 8 aprilie, din cauza scăderii semnificative a rezervărilor, ca rezultat al extinderii rapide a epidemiei. Şi companiile aeriene britanice easyJet şi British Airways au anulat mai multe zboruri către nordul Italiei.
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat luni că “ameninţarea unei pandemii” cu noul coronavirus, care a provocat peste 110.000 de îmbolnăviri în întreaga lume, a devenit “foarte reală”, relatează AFP, dpa şi Reuters.
“Acum că virusul a ajuns în atât de multe ţări, ameninţarea unei pandemii a devenit foarte reală. Dar ar fi prima pandemie din istorie care ar putea fi ţinută sub control. Regula jocului este să nu renunţi niciodată”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.
Şeful OMS a salutat măsurile dure luate de Italia în lupta împotriva coronavirsului. “Suntem încurajaţi de faptul că Italia ia măsuri agresive pentru a ţine sub control epidemia şi sperăm că aceste măsuri se vor dovedi eficiente în zilele următoare”, a mai spus el.
Ministrul francez al Culturii Franck Riester a fost infectat cu noul coronavirus, a anunţat luni cabinetul său, subliniind că acesta este ”în stare bună” şi se află la domiciliul său din Paris.
“Ministrul a fost testat pozitiv astăzi” după ce a manifestat “simptome”, a precizat guvernul, menţionând că Franck Riester a petrecut câteva zile săptămâna trecută în Adunarea Naţională, unde au fost confirmate mai multe cazuri.
Coronavirusul a cauzat luni încă patru decese în Franţa, ceea ce a crescut bilanţul total la 25 de morţi şi 1.412 cazuri confirmate, a anunţat luni seara directorul general al Sănătăţii, Jerome Salomon.
Dintre cei decedaţi, 15 sunt bărbaţi şi 10 sunt femei, a precizat Salomon care a anunţat 38 de cazuri pozitive în Corsica.