Un start up israelian scoate pe piata conserva de ton … fara ton. Vgarden Ltd sustine ca pestele vegan va aduce mari schimbari in viata noastra de zi cu zi.
Tonul e cel mai indragit si cel mai consumat peste de pe glob. E considerat hranitor si ieftin, insa pescuitul in exces si crescatoriile de ton in care chimicalele sunt pe primul loc in alimentatia pestilor ridica mari probleme. Israelienii s-au gandit sa scoata conserva de ton fara ton si dau asigurari ca textura si gustul sunt exceptionale. Ramane de vazut cati se vor incumeta sa manace ton, care e de fapt un amestec de plante, insa are textura si gust de peste, cel putin asa afirma invetatorii conservei de peste fara peste. Inventatorii pestelui din plante afirma ca astfel vor salva populatiile de ton salbatic, peste pescuit in exces, fiind foarte cautat, si ii vor scuti pe consumatori sa manace ton de crescatorie, imbibat cu chimicale.
Israelienii mai au de rezolvat problema pretului. In conditiile de acum, cu ingredientele actuale, conserva de peste fara peste e foarte costisitoare. Si pe langa retinelor consumatorilor de a manca un peste din plante va interveni si problema banilor. “Noi folosim proteine vegetale extrudate. Acestea sunt supuse unor proceduri, astfel incat sa capete consistenta si gustul de care e nevoie pentru a imita tonul. Avem proceduri si tehnici unice, pentru a reda unor plante gustul marin” – a declarat un reprezentant al companiei israeliene. Unul dintre ingredientele folosite pentru a da gustul marin sunt algele, dar acestea trebuie prelucrate intr-un anumit mod pentru a fi estompata culoarea verde, fiindca un cumparator daca vede un amestec verde in conserva s-ar putea sa renunte la experimentul de a incerca tonul vegetal.
Manuela