Rezumat:
Majoritatea adultilor si chiar unii copii sufera de o forma de anxietate. Putini stiu care sunt consecintele anxietatii. Ca aceasta face ravagii si la nivel organic, nu doar psiho-emotional. Despre aceste consecinte ne-am propus sa va informam in randurile de mai jos.
Stari suparatoare ale anxietatii
Dificultati de concentrare. Atunci cand esti preocupat de o multime de lucruri e explicabil sa nu te poti concentra. Oricat ai dori, multimea ingrijorarilor navaleste in mintea ta si te impiedica sa te ocupi de lucrurile aferente momentului prezent.
Stare de apasare. Atunci cand nu stii ce sa faci mai intai sau cand ai gandurile imprastiate ai senzatia ca ceva rau urmeaza sa se intample. Nu e neaparat asa, dar asta este felul in care percepi tu emotional toata situatia.
Atac de panica. Dupa o perioada in care anxietatea a persistat in viata ta e posibil sa se declanseze si atacul de panica. Sa simti palpitatii, ca nu poti sa respiri normal si sa te gandesti fie si in treacat la moarte. Ca sa nu ajungi aici e indicat sa controlezi sursele anxietatii.
Depresie. E posibil ca depresia sa se instaleze si fara sa ai un diagnostic anterior de anxietate dar de cele mai multe ori merg mana in mana. Daca anxietatea te epuizeaza la maxim, depresia nu face decat sa-ti dea lovitura de gratie. Nu permite asta.
Disconfort si iritabilitate
Dureri de cap, iritabilitate. Anxietatea iti provoaca nopti albe, somn scurt si de proasta calitate. Asa ca durerile de cap si iritabilitatea nu sunt decat consecinte ale oboselii cronice care s-a instalat in tine.
Palpitatii. De aceasta data sunt palpitatii reale, nu ca cele percepute in atacul de panica. Si riscul este sa ajungi la probleme cardiace daca le neglijezi. Disconfortul in zona pieptului poate insemna acelasi lucru. Consulta un specialist in cel mai scurt timp.
Probleme de respiratie. Atunci cand anxietatea iti provoaca probleme respiratorii e ca atunci cand alergi la maraton. Ti se taie respiratia si trebuie brusc sa te odihnesti si sa incerci sa respiri calm si uniform. Insa nu trebuie facut doar atat. Trebuie combatuta anxietatea cu ajutorul specialistilor si trebuie ceruta si opinia unui cardiolog.
Disconfort abdominal. Disconfortul poate insemna dureri difuze, dureri localizate, constipatie sau diaree. Anxietatea iti provoaca mese neregulate, intrerupte si poate pregatite cu neatentie. Un disconfort abdominal persistent care nu are un diagnostic anume, poate fi provocat de anxietate.
Oboseala, tensiuni si crampe
Pierderea interesului sexual. Atunci cand esti cu gandurile mereu in alta parte, exista riscul sa-ti neglijezi partenerul, pentru ca apetitul tau sexual este estompat si e usor sa treci peste. Daca anxietatea persista invata sa te gandesti si la nevoile partenerului si sa nu-l neglijezi. Altfel, pe langa anxietate veti avea si probleme in cuplu.
Oboseala extrema. Mai e nevoie sa spunem cum ajunge un axios la oboseala extrema? Ingrijorarile, somnul fragmentar, neglijarea propriilor nevoi, etc. toate contribuie la instalarea unei oboseli adanci din care se iese cu ajutor de specialitate si cu multa odihna.
Cresterea presiunii sangelui. Palpitatiile vin la pachet cu cresterea presiunii sangelui si cu o stare de val de caldura absolut explicabil. Daca iti e clar ca aceasta stare nu are de-a face cu atacul de panica ci cu probleme cardiace reale, cere un consult cardiologic.
Dureri musculare. Cateodata anxietatea se poate manifesta prin carcei si dureri musculare de cele mai multe ori in zona picioarelor, spatelui, cefei, etc. Dar nu numai. Daca nu ai facut efort fizic care sa le explice, dar suferi de anxietate, atunci probabil ca aceasta boala le provoaca.
Iata 12 argumente importante sa preveniti consecintele anxietatii sau sa o tratati serios daca s-a instalat deja. Este o afectiune care vine la pachet cu o multime de alte probleme cu care in mod sigur nu vrei sa ai de-a face. Cere ajutor de specialitate in functie de problema cu care te confrunti, nu amana.