.

Companiile folosesc inteligenta artificiala pentru a-si monitoriza angajatii

Distribuie prietenilor tai!

Majoritatea companiilor elvetiene folosesc programe informatice pentru a-si monitoriza si controla personalul. Aceasta tendinta este in crestere rapida.

Dispare autonomia angajatilor in Elvetia ca urmare a digitalizarii? Inteligenta artificiala (AI) este din ce in ce mai mult folosita pentru a monitoriza si controla personalul la locul de munca, dezvaluie publicatia “NZZ am Sonntag”. De exemplu, algoritmii inregistreaza fiecare pas de lucru, fiecare e-mail trimis si fiecare convorbire telefonica, permitand sa se traga concluzii despre productivitatea fiecarui angajat. Si toate acestea fara ca cei mai multi dintre ei sa fie constienti de aceasta supraveghere si interferenta tot mai mare.

Sindicatele trag un semnal de alarma

ONG-ul Algorithm Watch Switzerland si sindicatul Syndicom solicita acum drepturi mai mari de participare pentru angajati. Cu alte cuvinte, angajatii ar trebui sa aiba un cuvant de spus atunci cand angajatorii folosesc astfel de algoritmi, cunoscuti in jargon sub numele de sisteme de luare automata a deciziilor (ADM). De asemenea, angajatii ar trebui sa fie informati in mod mai transparent cu privire la modul in care functioneaza aceste ADM-uri, la deciziile pe care le iau si la datele pe care le colecteaza si le evalueaza.

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari

De fapt, aproape jumatate dintre angajati nu au nicio idee despre ce date sunt colectate si analizate despre ei. “Conform studiilor noastre, personalul este consultat in doar 9% din cazuri inainte de introducerea unui sistem ADM”, explica Isabelle Wildhaber, profesor de drept privat si economic la Universitatea din St. Gallen. Algorithm Watch Switzerland si Syndicom solicita, de asemenea, introducerea de sanctiuni si a unui drept colectiv de actiune.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.