.

Compania Johnson & Johnson, vinovata de cresterea numarului de dependenti de opioide

Distribuie prietenilor tai!

Pentru prima data, o instanta americana a decis ca o multinationala se face vinovata de cresterea numarului de dependenti de analgezice. Johnson & Johnson trebuie sa plateasca despagubiri de 572,1 milioane de dolari.

Este o prima decizie luata de un judecator din Oklahoma; in motivarea hotararii sale, judecatorul arata ca Johnson & Johnson a recurs la practici de marketing inselatoare si a dus la cresterea numarului de persoane devenite dependente de medicamente opioide, inundand piata cu astfel de produse. Daca nu plateste aceasta suma, procesul isi va urma cursul, iar compania Johnson & Johnson risca sa aiba de achitat o suma si mai mare, drept despagubiri.

Criza de proportii in SUA din cauza consumului de opioide

Procurorul-General al statului Oklahoma a dat in judecat compania farmaceutica pe fondul crizei de proportii cu care se confrunta americanii din cauza dependentei de medicamente opioide, administrate contra durerilor. Exista mii de asemenea actiuni in instantele americane, impotriva distribuitorilor si producatorilor de analgezice puternice. Johnson & Johnson e acuzata ca ani de zile a dus campanii de marketing care au minimalizat pericolul dependentei de opioide si au promovat beneficiile consumului de astfel de medicamente.

Interesant:   Razboiul din Ucraina schimba rutele heroinei catre UE

Suma e mai mica decat se credea

Decizia judecatorului a fost asteptata cu sufletul la gura, nu doar de cei de la Johnson & Johnson, ci si de alte firme de produse farmaceutice si dispozitive medicale. Se vorbea initial de despagubiri de 1,5 miliarde dolari. “Johnson & Johnson va raspunde, in sfarsit, pentru miile de decese si cazuri de dependenta pe care le-a provocat prin actiunile sale” – a declarat Procurorul-General al statului Oklahoma, Mike Hunter, in timpul procesului.

Johnson & Johnson anunta ca va contesta decizia instantei

Reprezentantii gigantului farmaceutic afirma ca nu exista niciun fel de dovezi sau de date care sa arate ca firma s-ar face vinovata de cresterea numarului de persoane dependente de opioide. Au precizat insa ca vor incerca sa ajunga la o solutie judecatoreasca, inclusiv prin plata partiala a despagubirilor.

Raport ONU: criza opioidelor cuprinde intreaga lume

Potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite, criza opioidelor a metastazat tot globul si s-a intins dincolo de SUA si Canada. Anual mor sute de mii de oameni in Europa, Asia si Africa din cauza supradozelor de medicamente puternice impotriva durerilor, pe baza de fentanyl, tramadol, oxycodon ori codeina.

Interesant:   Razboiul din Ucraina schimba rutele heroinei catre UE

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.